Belgische Federale Overheid


19-09-2007

Draadloos internet onvoldoende beveiligd

Volgens een rapport van het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT) beveiligen de Belgen onvoldoende hun draadloos Wifi-netwerk. Hun computers daarentegen zijn voldoende beschermd tegen virussen. Maar ondanks de waakzaamheid van de internetgebruikers zouden sommige systemen nog altijd vrij onbetrouwbaar zijn. Een studie bij 2.000 Belgische internetgebruikers toont dat 95,4 % onder hen verklaart beschermd te zijn tegen computervirussen. 73,7 % gebruikt een "firewall" die hen beschermt tegen indringers. Slechts 68,3 % is beschermd tegen spyware (spionagesoftware). De meeste van deze personen surfen nochtans op het internet zonder zich zorgen te maken over de risico's die het gebruik van een pc met zich mee kan brengen. Slechts een minderheid (6 %) is zich hiervan bewust. In de enquête van het BIPT wordt vooral Wifi met de vinger gewezen. 60 % van de gebruikers denken dat zij goed beschermd zijn maar weten niet hoe.

De enquête toont ook een verband tussen het studieniveau en de maatregelen die genomen worden om de computer te beveiligen. 90 % van de hoger opgeleiden kiest voor ernstige beveiligingsmaatregelen tegen 86,2 % uit het lager secundair en 63 % van diegenen zonder diploma.

Deze statistieken moeten uiteraard met de nodige voorzichtigheid worden geanalyseerd.

Op basis van deze resultaten wil het BIPT haar inspanningen richten op de zwakke punten die in het rapport naar voren zijn gekomen.

Download de synthese van de enquête betreffende het niveau van IT-veiligheid bij internetgebruikers, uitgevoerd door het BIPT (PDF, 75 p. - 2,4 MB)

Raadpleeg de website van het BIPT