Telematica Instituut


Ambient intelligence: toekomst van de zorg, of zorg van de toekomst?

2007-09-19

Het is hoog tijd voor een debat tussen overheid, de medische industrie, zorgverleners, verzekeraars, en patiënten, over 'Ambient Intelligence', een revolutionaire technologie waarbij patiënten zelf met minuscule computers de zorg voor hun gezondheid gaan beheren. Dat concludeert het Rathenau Instituut in het boek Ambient Intelligence: toekomst van de zorg of zorg van de toekomst?, dat vanmiddag aangeboden wordt aan Heleen Dupuis, Eerste Kamerlid voor de VVD.

amir Lampen die vanzelf aangaan, brievenbussen die bliepen als uw post er is, elektronische chips die voorkomen dat u 's nachts per ongeluk uit het verpleeghuis wegloopt. Het zijn een paar voorbeelden van een toekomst waarin de gezondheidszorg zoveel mogelijk door computers wordt overgenomen, op welke plek dan ook. Chips in muren, gebruiksvoorwerpen, kleding of zelfs het lichaam, ze weten welke patiënt waar is en hoe het met hem is. Ze kunnen ingrijpen als dat nodig is, door automatisch medicijnen toe te dienen of een ambulance te bellen.

De beloften zijn groot. Patiënten krijgen zorg op maat. Ze kunnen langer zelfstandig blijven, hun leven wordt comfortabeler, gemakkelijker, veiliger. Ook de kosten van de zorg kunnen omlaag.

Maar de inzet ervan kan de gezondheidszorg op zijn kop zetten. Reden voor het Rathenau Instituut om aan de hand van vijf aansprekende praktijkvoorbeelden te schetsen welke kansen Ambient Intelligence biedt. Maar ook welke vragen ze oproept.

De auteurs beschrijven hoe de slimme zorgtechnologie op een aanvaardbare wijze in de praktijk kan worden gebracht. En concluderen dat een gedeelde visie onontbeerlijk is om Ambient Intelligence de ' toekomst van de zorg' te laten worden en niet de 'zorg van de toekomst'.

Over de studie is een video op onze site te bekijken. Verder is een PDF versie van het boek hier te downloaden.