Ingezonden persbericht


Datum 19 september 2007

Nummer 2007-55

PERSBERICHT

Actieve samenwerking tussen ISP's zeer succesvol in strijd tegen spam

TNO leidt ETIS anti-spampilot tot succes

De anti-spampilot, die begin dit jaar onder leiding van TNO startte, is succesvol afgerond. Acht maanden geleden bundelde ETIS - The Global IT Association for Telecommunications - de krachten met vier prominente telecombedrijven (TeliaSonera, KPN, Belgacom en Telenor) en twee bekende fabrikanten van anti-spamsystemen (McAfee en Ironport) om de mogelijkheden van actieve samenwerking op het gebied van spambestrijding te onderzoeken. Dit resulteerde in een pilot waarin de partners direct de voordelen konden ervaren van gezamenlijke anti-spamactiviteiten.

TNO heeft, naast het algehele projectmanagement, een substantiële inhoudelijke bijdrage geleverd met onder meer specifieke expertise op het gebied van netwerk- en sensortechnologie.

Actieve informatieuitwisseling: een succesvolle aanpak

De projectpartners kwamen tot de conclusie dat een actieve informatie-uitwisseling tussen ISP's, met name over spam-verkeersstromen die ze van elkaar ontvangen, een succesvolle aanpak vormt om spam te verminderen. Zelfs binnen het beperkte tijdsbestek van de pilot werden zowel de hoeveelheid spam als het aantal klachten van klanten aanzienlijk verminderd dankzij dit niveau van informatie-uitwisseling. Bovendien leidde het vertrouwen tussen de partners onder de paraplu van ETIS ertoe dat het proces om spam-incidenten op te lossen voor een groot deel kon worden geautomatiseerd. Hierdoor werd de spambestrijding effectiever en werden tegelijkertijd de kosten voor de service provider verlaagd.

Pilot rechtvaardigt structurelere organisatie van spambestrijding

De partners zijn van mening dat de behaalde resultaten een structurelere samenwerking op het gebied van spambestrijding rechtvaardigen, bij voorkeur met een groter aantal partners. Eind september presenteert TNO de roadmap die hiervoor is ontwikkeld aan de ETIS leden.

Corporate Communicatie TNO

Postbus 6050

2600 JA DELFT

Telefoon 015 269 49 75

Fax 015 262 73 35

E-mail pressinfo@tno.nl