'Minister Klink snapt niet hoe de zorg in elkaar zit'

19/09/2007 14:34



C3 Adviseurs en Managers



De regering Balkenende heeft zichzelf onmogelijke doelstellingen gesteld. Ze laat daarmee zien dat ze niet begrijpt hoe de zorg in elkaar steekt. Dat zegt governancedeskundige Hans Hoek in een reactie op de gisteren gepresenteerde Miljoenennota.

'De Miljoenennota wil betere zorg voor minder geld. De kwaliteit moet zou omhoog moeten en de zorgorganisaties doelmatiger gaan werken. Dat kan de minister helemaal niet afdwingen. De minister maakt zich, net als bij patiëntveiligheid, verantwoordelijk voor zaken waar hij niet over gaat. En waar hij dus niets aan kan veranderen', meent Hoek, die afgelopen februari juist op dit onderwerp promoveerde.

'Het verbeteren van de kwaliteit van zorg ligt in handen van professionals en zorgorganisaties. De overheid kan wél eisen stellen, toezicht houden en slechte organisaties bestraffen. Maar ze heeft geen instrumenten om de kwaliteit te verbeteren.'

Datzelfde geldt volgens Hoek voor het efficiënter maken van zorgorganisaties. 'Klink is immers niet de bestuurder van deze organisaties. Hij is dus helemaal niet in staat om in te grijpen in bedrijfsprocessen van zorgorganisaties. Klink vergeet steeds weer dat zorgorganisaties private ondernemingen zijn, en geen onderdeel van de overheid.'

Op 17 oktober aanstaande confereert Hans Hoek over dit onderwerp met topbestuurders, toezichthouders en beleidsmakers in de zorg tijdens het congres Schaken op drie borden. Meer informatie over het congres op www.schakenopdrieborden.nl.





http://www.schakenopdrieborden.nl