Nieuw-Vlaamse Alliantie


Een krachtig Europees anti-drugsbeleid staat of valt met permanente evaluatie (19/09/07)

Frieda Brepoels spreekt Europese beleidsmakers toe tijdens conferentie Portugees Raadsvoorzitterschap in Lissabon

Vandaag en morgen vindt in Lissabon de Conferentie over de "Evaluatie van het Publiek Drugsbeleid" plaats als onderdeel van het officiële programma van het Portugese voorzitterschap (Conference on the Evaluation of Public Policies and Programmes on Drugs). N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels spreekt tijdens de openingssessie namens het Europees Parlement.

Frieda Brepoels: "Om de drugsproblematiek op Europees vlak efficiënt te bestrijden hebben we een allesomvattende, evenwichtige en multidisciplinaire aanpak nodig. Omdat drugsgebruik en drugsgerelateerde criminaliteit een snel evoluerende problematiek vormen, met zowel een gezondheidsluik als een veiligheidsaspect, moeten we permanent evalueren of de gevolgde aanpak nog werkt. Het EU
-Drugs Actie Plan 2005-2008 dat de Raad in juni 2005 aannam, biedt een goed kader voor de Europese bestrijding van drugs. De evaluatie van dit programma die voor 2008 is gepland, zal ons helpen om de gebieden te identificeren waar het actieplan nog te kort schiet. Hiernaast moeten de Lidstaten hun nationale actieplannen regelmatig bijstellen, om zo de uitwisseling van "beste praktijken" te bevorderen."

In haar toespraak onderstreept Frieda Brepoels het belang van een duidelijke definitie van drugsgerelateerde misdaad: "Om de impact van ons beleid te kunnen beoordelen, is een eenduidige definitie van drugsmisdaad onontbeerlijk. De omschrijving van het EMCDDA* vormt een goede leidraad: drugsgerelateerde misdaad omvat misdaden die onder invloed van drugs zijn uitgevoerd of om drugsgebruik te financieren, delicten die in het drugsmilieu plaatsvinden en misdrijven die overtredingen van de antidrugswetgeving vormen. Helaas beschikken we nu enkel over data voor deze laatste categorie. Om ons Europees drugsbeleid efficiënter te maken, moeten we de drugsgerelateerde criminaliteit echter in zijn geheel aanpakken."


* European Monitoring Centre for Drugs and Drugs Addiction Lissabon

De volledige toespraak van Frieda Brepoels kan u hier lezen.

Auteur:
Europees parlementslid
Frieda Brepoels

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu