Politie Midden- en West Brabant

Gezamenlijke controle Nederlandse en Belgische politie

BAARLE-NASSAU, 19 september 2007

Gezamenlijke controle Nederlandse en Belgische handhavingsdiensten

GOIRLE / ESBEEK / BAARLE NASSAU: Gisteravond en vannacht hebben Nederlandse en Belgische opsporings- en handhavingsdiensten een gezamenlijke verkeerscontrole gehouden langs de grens. Doel van de actie was, mede in het kader van het Beneluxverdrag, de samenwerking te verbeteren. Er werd een algemene verkeerscontrole gehouden waarbij in het bijzonder gelet werd op het rijden onder invloed. Er werden in Nederland vijf bestuurders daarop betrapt. Medewerkers van de Belastingdienst werkten op twee posten mee aan de actie. Zij troffen twaalf belastingschuldigen aan met gezamenlijk een fiscaal belang van enkele duizenden euros. Ook werden de identiteitsdocumenten van bestuurders en inzittenden gecontroleerd

Gisteravond begon de actie om 21.00 uur met een gelijktijdige briefing op de districtsbureaus aan de Mijkenbroek in Breda en aan de Ringbaan Zuid in Tilburg. Ruim honderd Nederlandse en Belgische agenten, medewerkers van de Koninklijke Marechaussee, de Belastingdienst en Rijkswaterstaat waren daarbij aanwezig. De operationeel commandant vertelde de aanwezigen dat het doel van de actie primair gericht was op het bevorderen en verbeteren van de samenwerking tussen de opsporingsdiensten in Nederland en België. Onderdelen daarvan zijn de verbindingen via mobilofoon en portofoon, het uitwisselen van informatie en het krijgen van inzicht in de mogelijkheden die het Beneluxverdrag biedt en de overeenkomsten en verschillen van elkaars wetgeving en manier van handelen.

Na de briefing werden de navolgende controleposten ingericht: · Goirle / Poppel, Turnhoutsebaan beide zijden van de grens · Esbeek, N269 Notelstraat en Prins Hendriklaan / Mierdsedijk · Baarle-Nassau, Loswal en Schaluinen.

Daarnaast reden mobiele surveillances langs de zuidgrens. Hierin reden koppels van Nederlandse en Belgische agenten.

Resultaten Alcoholcontrole
Op de Notelstraat in Esbeek liep een 34-jarige Tilburger tegen de lamp. Hij blies 365 ugl. In Baarle-Nassau werd op de Loswal een 57-jarige man uit die plaats betrapt op het rijden onder invloed. Hij blies 430 ugl. In Goirle op de Turnhoutsebaan blies een 72-jarige man uit Ravels 230 ugl, hetgeen 10 ugl meer is dan het toegestane maximum van 220 ugl. Op deze locatie werd ook een 38-jarige man uit Ravels aangehouden omdat hij 255 ugl blies. Op de Kempenbaan in Tilburg werd een 29-jarige Hilvarenbeker staande gehouden. Hij bleek ook teveel gedronken te hebben en kwam uit op een percentage van 310 ugl.

Verder werd op de Notelstraat in Esbeek een 23-jarige Somaliër gecontroleerd. De man kon zich niet legitimeren en had bovendien geen geldig Nederlands rijbewijs. Hij bleek wel een geldige verblijfsstatus te hebben. Hij werd, voorzien van twee bekeuringen, weer in vrijheid gesteld.

Resultaten Belastingdienst
De medewerkers van de Belastingdienst troffen bij de controles twaalf mensen aan die nog een belastingschuld hadden open staan. Zes daarvan betaalden een gezamenlijk bedrag van 4526 euro. Er werd vijf keer een (tijdelijk) beslag op een auto gelegd. Een auto werd door een takelbedrijf afgevoerd.

Flyer
Aan de gecontroleerde bestuurders werd een flyer uitgereikt waarin de doelstelling van de controle werd uitgelegd. Bijgaand integraal de tekst van deze flyer

Tekst Flyer
Geachte heer/mevrouw,

Zojuist bent u gecontroleerd en politiemensen legden u een aantal vragen voor. Wij stellen uw medewerking zeer op prijs. Graag vertellen wij u waarom we dit soort acties houden.

Internationale grenzen vervagen, het vrije verkeer van personen, goederen en geldstromen is daardoor eenvoudiger geworden. Hiervan heeft u profijt, bijvoorbeeld tijdens u vakantie of als u wilt wonen of werken in een ander Europees land. Deze open grenzen zijn echter ook uitnodigend voor personen die het minder nauw nemen met de wet- en regelgeving.

Maar deze open grenzen vragen van de politie een nauwere samenwerking in internationale sfeer. In de toekomst zult u dan ook steeds vaker een gemengde Belgische-Nederlandse politie-inzet gaan zien. Naast de aanpak van internationale criminaliteit, is de actie van vandaag ook bedoeld om te leren van elkaars specifieke politieaanpak en wetgeving. Daarmee wordt internationale politiesamenwerking in de toekomst de normaalste zaak van de wereld.

Wij willen u danken voor uw tijd en begrip.

Met vriendelijke groet,

F.J.
Heeres
Y. Bogaerts
Korpschef
politie
Directeurcoördinator
Midden en West Brabant
Federale politie Arrondissement Turnhout

Auteur: Willem van Hooijdonk