Time : 14:50:48
Date : 19 September 2007
Sender Name: Fedichem

Vrijmaking energiemarkten - Derde richtlijn: erop of eronder

Brussel, 19 september 2007 - Febeliec, de Federatie van grootverbruikers van elektriciteit en aardgas in België, verwelkomt de voorstellen van de Europese Commissie om de vrijmaking van de markten voor elektriciteit en gas in de EU te vervolledigen met een derde pakket van richtlijnen en verordeningen. Uit onderzoek van Europese diensten voor de Mededinging en Energie was overduidelijk gebleken dat bijkomende wetgeving noodzakelijk is omdat de markten voor elektriciteit en aardgas niet naar behoren werken: dominante marktpartijen beperken de mededinging, de netbeheerders zijn te weinig onafhankelijk en werken te weinig samen, de bevoegdheden van de regulatoren zijn te beperkt en onduidelijk, er is nauwelijks transparantie op de markten, de structuur en regels van de groothandelsmarkt zijn niet aangepast aan de behoeften van de energie-intensieve verbruikers ....

Met de nieuwe voorstellen wil de Commissie de voorwaarden creëren die leiden naar correct functionerende energiemarkten in de EU, waarop de eindverbruikers zich tegen competitieve prijzen kunnen bevoorraden bij de leveranciers van hun keuze. Febeliec roept het Europees Parlement en de Raad van Energieministers op de voorstellen zo snel mogelijk goed te keuren zodat zij kunnen toegepast worden in de verschillende EU-lidstaten, zoniet dreigt het project van de liberalisering van de energiemarkten definitief te mislukken. De huidige hoge elektriciteits- en gasprijzen vormen immers een steeds grotere bedreiging voor de ontwikkeling en het voortbestaan van de energie-intensieve industrie in Europa. Snelle en doortastende beslissingen zijn noodzakelijk.

Febeliec vraagt daarenboven dat de Commissie een aantal bijkomende initiatieven neemt. Het Europees systeem van emissierechtenhandel moet worden aangepast om de doorrekening van windfall profits in de elektriciteitsprijzen weg te werken. De bouw van nieuwe elektriciteitscentrales dient te worden gestimuleerd. Ook moeten overgangsmaatregelen worden getroffen om de desastreuze gevolgen van de gebrekkige marktwerking voor de meest intensieve industriële toepassingen op te vangen. Febeliec dringt er bij het Parlement en de Raad op aan de voorstellen van de Commissie in die richting aan te vullen.

Ook de Belgische overheid moet bijkomende maatregelen treffen. De voorstellen van de Europese Commissie komen er op het moment van de fusie tussen Gaz de France en Suez. Deze operatie is een zoveelste stap in de richting van een verregaande consolidatie van de energiemarkten in Europa. Ondanks de voorwaarden die de Europese mededingingsautoriteiten hebben opgelegd, zal de aangekondigde fusie de mededinging niet ten goede komen. Vooral in België is de vrije keuze van onafhankelijke leverancier niet gegarandeerd. Dit geldt a fortiori voor de grootverbruikers, die vrijwel uitsluitend zijn aangewezen op (de beperkte mogelijkheden voor) invoer indien ze de concurrentie wensen te doen spelen. Febeliec roept de bevoegde overheden dan ook op de nodige maatregelen te treffen om de keuzemogelijkheden voor de verbruikers te garanderen op de Europese markten (bv. capacity swaps, bijkomende invoercapaciteit, ...). In afwachting dient te worden gewaakt over de vrijwaring van de globale competitiviteit van de energie-intensieve industrie, en dienen daartoe, zoals in verscheidene EU-lidstaten reeds het geval is, ook in België de nodige overgangsmaatregelen te worden getroffen.

Informatie:
Luc Braet, Voorzitter Febeliec, tel. 02 509 14 10, GSM: 0477 63 87 74, luc.braet@steelbel.be
Peter Claes, Ondervoorzitter Febeliec, tel. 02 238 97 35, GSM: 0496 59 36 20, pclaes@essenscia.be
Frank Vandermarliere, tel. 02 706 79 16,
frank.vandermarliere@agoria.be