Ingezonden persbericht


Persbericht

Werkplekken worden steeds kleiner

Amsterdam, 19 september 2007 - Technologie verandert ons gedrag. Meer dan 2 miljard mensen gebruiken tegenwoordig een mobiele telefoon en er zijn naar schatting zo'n 50 miljoen PDA- en 3,2 miljoen Blackberry-gebruikers. Gezamenlijk versturen we zo'n 9 biljard e-mails per jaar. Dit heeft ook gevolgen voor de indeling van onze kantoorruimte. Werkplekken worden hierdoor namelijk steeds kleiner.

Uit een recent Amerikaans onderzoek van Corenet Global, blijkt dat 65 procent van de ondervraagden aangeeft dat 10 procent van haar medewerkers geen toegewezen werkruimte meer heeft. De onderzoekers verwachten dat dit percentage in 2010 zo'n 25 procent zal bedragen. Doordat bedrijven meer samenwerkplekken inrichten, worden de persoonlijke werkplekken steeds kleiner.

Omdat steeds meer organisaties hun werknemers van privé-kantoren naar de open ruimtes verplaatsen, heeft de nieuwe werkplek minder ruimte nodig dan een afgeschermd kantoor. Daarnaast blijven de onroerend goedprijzen stijgen en zoeken bedrijven naar manieren om minder ruimte in te nemen. Bovendien is het werk steeds meer op samenwerken gericht. Om die reden worden er meer ruimtes ingericht voor duo- en groepswerk. Deze ruimtes werden voorheen ingericht met meer ruimte-innemende individuele werkplekken.

Een andere trend die het krimpen van de werkplek heeft versneld, is de ontwikkeling van de technologie. Weg zijn de logge computermonitoren die voorheen met gemak een hele hoek van het werkoppervlak innamen. Laptops, platte, lichtgewicht monitoren en innovatieve monitorarmen leveren meer werkoppervlak op en laten de beschikbare ruimte groter lijken.

Steelcase bestudeert de manier van werken van bedrijven in uiteenlopende sectoren. Zo kijken de experts naar de bezettingsgraad van de werkplek, de indeling van de werkruimte en observeren ze het gedrag van de medewerkers. Vervolgens worden de specifieke behoeften in kaart gebracht en wordt de juiste werkomgeving ontworpen. Kleinere werkplekken vereisen wel een nieuwe strategie voor akoestische en visuele privacy. "Op een kleine werkplek wil men toch een bepaalde mate van privacy", weet Rick Bomer, algemeen directeur Steelcase Benelux. "Ook kan een kleine werkplek snel rommelig worden. Dit is op zich eenvoudig te ondervangen, maar je moet daar wel de middelen voor hebben."

De eigen kamer is dus passé, mobiel werken is momenteel de trend. Het inrichten van tijdelijke en mobiele werkplekken bevordert de communicatie en de informele kennisuitwisseling en komt uiteindelijk de productiviteit ten goede.

Over Steelcase
Steelcase helpt personen en bedrijven over de hele wereld effectiever te werken door het leveren van kennis, producten en diensten die het mogelijk maken een inspirerende werkomgeving te creëren. Dit wordt bereikt door de integratie van architectuur, meubels en technologie. Steelcase is sinds 1974 wereldwijd marktleider in de kantoormeubelbranche. De omzet in boekjaar 2007 was ongeveer $3,1 miljard. Het portfolio van Steelcase bestaat uit interieurarchitectuurproducten, meubelsystemen, technologische producten, stoelen, verlichting en archiveringsgerelateerde producten en diensten.

Steelcase en haar dochterondernemingen werken met dealers op meer dan 800 locaties, hebben fabrieken op meer dan 35 locaties en ongeveer 13.000 werknemers over de hele wereld. De Class A Common Stock van de onderneming wordt verhandeld op de New York Stock Exchange onder het symbool SCS. Meer informatie vindt u op www.steelcase.nl

Voor meer informatie voor de pers
Lubbers & De Jong BV
Maartje van Oeveren
T 020 421 0565
F 020 638 8417
E maartje@l-dj.nl