Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

19 september 2007
Landbouwbegroting 2008: NAJK zou anders kiezen!

NAJK kan zich op veel punten vinden in de analyse van de Nederlandse landbouw en het platteland, zoals verwoord in de landbouwbegroting voor 2008, maar zou zelf op een aantal punten andere keuzes hebben gemaakt.

Waardering voor op duurzame wijze voldoende en kwalitatief goed geproduceerd voedsel. Dát is de boodschap die het NAJK graag had gehoord in troonrede en miljoenennota. NAJK is net als de minister van mening dat het platteland ertoe doet en dat ook de maatschappij hiervan doordrongen moet zijn. Wel zet zij vraagtekens bij de instrumenten die worden ingezet om hier ook de burger van te doordringen. Volgens NAJK zouden ondernemers hier zelf een grotere rol in kunnen vervullen en dat gedragsverandering van bovenaf niet erg effectief zal zijn. Voor het verkondigen van deze boodschap worden veel middelen ingezet, terwijl dat bij de beoogde doelstelling om ondernemerschap te stimuleren geen boter bij de vis wordt gedaan. De regeling voor jonge agrariërs wordt gecontinueerd wat ervaren mag worden als steun in de rug voor de jongeren die vol overtuiging het agrarische bedrijf overnemen, voortzetten en verder ontwikkelen. Een duidelijke visie op jonge boeren ontbreekt echter, terwijl het juist de jongeren zijn die op onderwerpen, als maatschappelijke betrokkenheid, duurzaamheid en dierenwelzijn de dialoog aangaan met burgers en die ook openstaan voor discussie.
De pijlers kennis en innovatie, die bijdraagt aan de specifieke positie van de Nederlandse land- en tuinbouw op mondiaal niveau, krijgen terecht ruim aandacht in de begroting. Het onderscheidend vermogen van de sector is gestoeld op het voorop lopen in ontwikkeling en voortdurende innovatie. Verdeling van de middelen moet echter scherp in de gaten worden gehouden.
Voor de toekomstige situatie van de arbeidsmarkt is het van groot belang om de geplande maatschappelijke stages en allochtone jongeren te betrekken bij de sector. Werken in de land- en tuinbouw is gezond en gevarieerd. Maar aan het image van de sector onder jongeren kan niet genoeg aandacht besteed worden. Daarom onderneemt NAJK op dit punt ook de nodige acties.

Een oproep om de steeds schaarser wordende landbouwgrond te behouden voor de productie van voedsel en duurzame energie, staat niet in de nota en dat is een gemiste kans.