Partij van de Arbeid

Den Haag, 19 september 2007

SCP: 1 op 11 kinderen groeit op in armoede

PvdA: 80 miljoen om kinderarmoede te bestrijden

In Nederland groeien 310.000 kinderen op in armoede, zo blijkt uit nieuw onderzoek van het SCP. Deze armoede beperkt de kansen van deze kinderen, bijvoorbeeld doordat er niet voldoende geld is om lid te worden van een sportvereniging of om naar muziekles te gaan. De PvdA wil dat alle kinderen een goede start krijgen. Daarom dient de partij bij de algemene politieke beschouwingen een motie in om hiervoor 80 miljoen euro extra uit te trekken. Tegelijk presenteert de PvdA het actieplan 'Alle kinderen een goede start', met daarin de oproep aan alle betrokkenen om het aantal kinderen dat in armoede leeft uiterlijk in 2011 met eenderde te verminderen.

Op verzoek van de PvdA Tweede Kamerfractie deed het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) onderzoek naar armoede en sociale uitsluiting bij kinderen. In 2005 telde Nederland 310.000 kinderen die leven in een arm huishouden. Het gaat om 9 % van alle kinderen.

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer geeft het kabinet opdracht om armoede onder gezinnen met kinderen actief en gericht te bestrijden. Tijdens het debat over het beleidsprogramma van het kabinet, op 19 juni, kondigde PvdA-fractievoorzitter Jacques Tichelaar het al aan: 'Wij willen harde doelstellingen met een norm'. Bij de algemene beschouwingen presenteert de PvdA die harde doelstellingen met een norm: het aantal kinderen dat in armoede leeft moet uiterlijk in 2011 met een derde verminderd zijn. Daarbovenop verlangt de PvdA in deze kabinetsperiode een halvering van het percentage kinderen in arme gezinnen die om financiële redenen geen lid zijn van een (sport)vereniging.

Bijlage: PvdA-actieplan 'Alle kinderen een goede start' (inclusief SCP-notitie 'Armoede en sociale uitsluiting bij kinderen')