Gemeente Zaltbommel


Korting bijstandsbudget Sociale Dienst Bommelerwaard

Het budget dat de Sociale Dienst Bommelerwaard voor bijstandsuitkeringen krijgt wordt verlaagd. De begroting, die in mei 2007 al klaar was, valt daarmee EUR 800.000 lager uit. Deze korting leidt tot een verhoging van bijdragen van gemeente Maasdriel en Zaltbommel.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt pas in september van het lopende uitvoeringsjaar definitief het bijstandsbudget vast. Tot die tijd geeft het ministerie slechts voorlopige budgetten af die herhaaldelijk worden bijgesteld. Dit maakt het voor gemeenten vrijwel onmogelijk om in een vroeg stadium goede berekeningen te maken. Volgende week buigen de gemeenteraden van de gemeente Maasdriel en Zaltbommel zich over de begroting 2008 van de Sociale Dienst Bommelerwaard. De totale begroting bedraagt ruim 14 miljoen euro. Voor gemeente Maasdriel is de bijdrage voor 2008 op EUR
1.397.000 en voor Zaltbommel op EUR 2.038.000. "Deze begroting is al in het voorjaar opgesteld. De verlaging van het budget van het ministerie is een enorme tegenvaller", aldus Willy de Vrieze, directeur van de Sociale Dienst.

Weinig uitkeringen
Het aantal mensen dat in de Bommelerwaard een uitkering ontvangt, is in vergelijking met andere gemeenten erg laag. In 2006 ontving slechts
1,56% van de bevolking van de Bommelerwaard een bijstandsuitkering. Bij andere gemeente van dezelfde grootte was dit 3%. Bij grotere gemeenten ontving ongeveer 5% van de bevolking een uitkering. "In 2006 en 2007 hebben we goede resultaten behaald en is het aantal uitkeringen gedaald. Nu lijken we gestraft te worden voor het harde werk".

Ondoorzichtige verdeelsleutel
Het bijstandbudget dat gemeente van het Rijk ontvangen is gebaseerd op een ingewikkelde en ondoorzichtige verdeelsleutel. Deze verdeelsleutel wordt bepaald door landelijke kengetallen, lokale en regionale trends en door de grootte van de gemeente. Bij kleinere gemeenten, zoals gemeenten Maasdriel en Zaltbommel, spelen ook historische gegevens een rol. Door de goede resultaten in het verleden pakt dit voor de Sociale Dienst Bommelerwaard nadelig uit.
Geplaatst op: 19 september 2007