Gemeente Den Haag

Bewoners die naar een nieuwbouwwoning verhuizen, hechten steeds meer belang aan de kwaliteit van de nieuwe woning. Het gaat daarbij vooral om de wens van meer woonruimte, buitenruimte zoals tuin, balkon of (dak)terras, en voldoende parkeermogelijkheden. De ingezette verbetering van de kwaliteit van de nieuwe eengezinswoningen en appartementen in Den Haag speelt hier goed op in en moet worden voortgezet om aan de wensen van bewoners te voldoen. Dat blijkt uit een tweetal onderzoeken onder bewoners van nieuwbouwwoningen in de gemeente Den Haag.

Volgens wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) laten de onderzoeksresultaten zien dat het consequent gevoerde nieuwbouwbeleid van Den Haag zijn vruchten begint af te werpen: In Den Haag bouwen we niet voor niets. Want veel mensen zoeken een goede woning in
Den Haag. Daar moeten we op inspelen. Nieuwbouw die kwaliteit biedt, staat daarin centraal.
Uit de onderzoeken blijkt ook dat met deze nieuwbouw bewoners voor de stad Den Haag behouden blijven. Het vertrek van midden en hoge inkomens uit de stad wordt ermee voorkomen en bovendien trekt het nieuwe huishoudens in deze inkomensgroepen aan. Dat is goed voor de economie en het voorzieningenniveau, aldus de wethouder.

De afgelopen jaren is er in Den Haag een stevige impuls gegeven aan de bouw van nieuwe woningen en appartementencomplexen. Eerder bestond het merendeel van koopwoningen uit eengezinswoningen en waren huurwoningen voornamelijk appartementen. Nu begint er steeds meer variatie te komen in het aanbod van huur- en koopwoningen en stijgt de kwaliteit van de nieuwbouw ervan. Hiermee wordt ingespeeld op de wensen van bewoners dat het niet alleen gaat om het aantal te bouwen woningen, maar vooral ook om de kwaliteit ervan.
De onderzoeken zijn gehouden door de gemeente en bestaan uit schriftelijke en telefonische enquêtes en enquêtes via internet. In totaal hebben 575 bewoners die in 2005 naar een Haagse nieuwbouwwoning zijn verhuisd en bewoners van 17 Haagse appartementencomplexen waarvan het merendeel in 2005 en 2006 is gebouwd aan het onderzoek deelgenomen.