Gemeente Spijkenisse


Leerlingen Oude Maas actief en betrokken: eerste campagne jeugdoverlast

19 september 2007

Leerlingen van het PENTA College csg De Oude Maas gaan op 17, 25 en 27 september in de wijk De Hoek aan de slag. Brieven bezorgen, schoonmaken, bloembakken opknappen, bruggen schilderen, enquêteren en een buurtkrant opstellen zijn een aantal van de activiteiten.

De gemeente Spijkenisse heeft in samenwerking met het PENTA College csg De Oude Maas een actief programma samengesteld waarin leerlingen van deze VMBO school in de wijk De Hoek aan de slag gaan. Deze aanpak staat ik het kader van de gedragscampagne Spijkenisse, dat ben jij! vanuit de gemeente en het vak actief burgerschap vanuit de school. Het doel van de acties is om de leerlingen bewust te maken van hun eigen gedrag en om jong en oud met elkaar in contact te brengen.

Op maandag 17 september worden de bewoners van De Hoek op de hoogte gebracht door middel van een brief. Deze brief wordt door de leerlingen zelf bezorgd.

Dinsdag 25 september krijgen de leerlingen tussen half negen en tien uur een workshop wijkveiligheid op school. Onderwerpen als vernielingen, stelen en ongewenst gedrag komen aan de orde. Vanaf tien uur gaan de leerlingen onder leiding van hun leraren en Reinis een gedeelte van de wijk schoonmaken.

Donderdag 27 september krijgen nog een groep leerlingen dezelfde workshop wijkveiligheid op school tussen half negen en tien uur. Vanaf tien uur gaan de leerlingen klussen in de wijk. Een andere groep houdt een huis-aan-huis enquête onder bewoners. De vragen zijn door de leerlingen zelf opgesteld en gaan voornamelijk over het gedrag van de jeugd in de wijk en in de stad.

Buurtkrant
Vijf leerlingen maken over het project een buurtkrant. Onder regie van de gemeente worden verhalen geschreven, foto's gemaakt, interviews gehouden (o.a. met de burgemeester) en alles bij de vormgever aangeleverd. De nieuwsbrief zal op 19 oktober klaar zijn en officieel worden gepresenteerd, waarna de leerlingen de krant zelf in de wijk De Hoek gaan bezorgen.