Persbericht

Hoofdproductschap Akkerbouw

Stadhoudersplantsoen 12
Postbus 29739 Den Haag, 19 september 2007 2502 LS Den Haag
Tel. 070 - 370 83 21
Fax 070 - 370 84 44
E-mail hpa@hpa.agro.nl
HPA/GZP/PDV: Kabinet kiest goede koers, maar maakt geen vaart

De akkerbouw en de diervoedersector kunnen bijdragen aan de verduurzaming van ons land. Het is uitstekend dat het kabinet die rol erkent en daar op koerst. Ondernemers zullen steeds meer hun kansen voor het eigen bedrijf pakken in die rol van de agrarische sector. "De economie zal daarbij de drijfveer zijn. Uit de Miljoenennota blijkt dat het kabinet daar te weinig oog voor heeft. De gewenste vernieuwing krijgt daardoor te weinig vaart", zegt Theo Meijer, voorzitter van de productschappen HPA, GZP en PDV.

Zo trekt naar de mening van Meijer het kabinet met 10 miljoen euro op de LNV- begroting voor het werkprogramma Schoon & Zuinig te weinig geld uit voor de verduurzaming van de energievoorziening. Hetzelfde blijkt uit het gereserveerde budget van 326 miljoen voor de periode tot 2011 voor de Stimuleringsregeling duurzame energieproductie. Ook de paar miljoen extra voor het stimuleren van innovatie is te beperkt. "De overheid zet zo geen vliegwiel in beweging. Dit wekt onvoldoende vertrouwen, ook voor onder meer de later dit jaar te verschijnen kabinetsvisie over de zogeheten bio-based economy", aldus Meijer.

De productschapvoorzitter is ook slecht te spreken over het gebrek aan ambitie bij LNV als het gaat om het gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB). Enerzijds stelt LNV terecht dat burgers, ondernemers en overheden samen verantwoordelijk zijn voor de publieke waarden die samenhangen met een gezonde economie, met voldoende en goed voedsel en met een fraai en vitaal landschap in een dichtbevolkt land. Anderzijds straalt LNV op geen enkele wijze uit dat het GLB met name ook van essentieel belang is voor de economische kracht van vele bedrijven in de agroketen.

Meijer: "Bij de maatschappelijke doelen en prestaties die LNV opsomt als inzet voor de aanpassingen van het GLB ontbreekt ten onrechte de economische context. Voor veel agrarische producten liggen de prijzen momenteel op een hoog niveau, maar ook de kosten lopen op. Alleen met economisch gezonde bedrijven lukt het om maatschappelijke ambities waar te maken. Ook bij de inzet voor de onderhandelingen in WTO-verband mag het kabinet dit niet uit het oog verliezen."


---