Cordaid ondersteunt roep CDA en CU om meer geld Defensie

19/09/2007 15:44



Cordaid



Cordaid vindt de oproep van het CDA en de ChristenUnie om 100 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor de Defensiebegroting gerechtvaardigd. Dit geld moet naar onze mening wel specifiek aangewend worden om de door dit Kabinet gestelde ambities in Afrika waar te maken. Daar is in de gisteren gepresenteerde Rijksbegroting 2008 te weinig geld voor gereserveerd.

Cordaid pleit al jaren voor uitbreiding van de taken van Defensie naar bijdragen aan bijvoorbeeld het hervormen van de veiligheidssector in ontwikkelingslanden (hervorming van politie, krijgsmacht, interne veiligheidsdiensten), het ontwapenen, demobiliseren en reïntegreren van voormalige (kind)soldaten en rebellen, het ondersteunen (bijvoorbeeld in hoogwaardig technologische of logistieke zin) van vredesmissies van regionale organisaties als de Afrikaanse Unie.

Veel van de conflicten wereldwijd spelen zich af in Afrika. Voorbeelden daarvan zijn Sudan, Somalië, de Democratische Republiek Congo, Liberia etc. Ontwikkeling is niet mogelijk zonder vrede en stabiliteit. Dat zijn ook voor ontwikkelingsorganisaties als Cordaid noodzakelijke voorwaarden om ons werk te doen. Investeren in veiligheid in deze landen is van hoge prioriteit. Daar is geld voor nodig.





http://www.cordaid.nl