Gemeente Delfzijl

Persberichten 19 september

Hier vindt u de persberichten naar aanleiding van de besluiten van het college van 18 september.

Structuurvisie Tussengebied Appingedam-Delfzijl ter vaststelling naar de raad
Het college van B&W gaat akkoord met de structuurvisie Tussengebied Appingedam-Delfzijl en gaat de gemeenteraad vragen deze vast te stellen. De structuurvisie heeft ter inzage gelegen en is besproken tijdens een inspraakavond. De inspraakreacties gaven geen aanleiding tot aanpassing van het concept. De provinciale Commissie Bestemmingsplannen heeft voorgesteld de tekst op twee kleine punten aan te passen.

De structuurvsisie is van belang omdat het richting geeft aan toekomstige ontwikkelingen in het gebied en tegelijk garandeert dat het gebied niet verrommelt en dat de bestaande kwaliteiten blijven gewaarborgd.

College steunt initiatief Eemsdelta als Hotspot Het college steunt het initiatief van de provincie Groningen om de Eemsdelta aan te melden als Hotspot in het kader van het programma Kennis voor Klimaat. Namens de gemeente Delfzijl neemt wethouder Roel van de Molen zitting in de stuurgroep.
De Hotspot-status verschaft het gebied de mogelijkheden om gebruik te maken van beschikbare onderzoekscapaciteit en uitvoeringsmiddelen met als doel het gebied aan te passen aan veranderende klimatologische omstandigheden.
De stuurgroep, onder leiding van gedeputeerde Bleker, gaat verkennen welke rol er voor het gebied Eemsdelta, en met name de kustgemeenten Delfzijl en Eemsmond, is weggelegd in het programma. In het Kennis voor Klimaat-programma zijn al 7 Hotspots aangewezen. De keuze voor de Hotspots is gebaseerd op de kwetsbaarheid van het gebied voor onder andere overstroming, economisch belang en representativiteit voor de belangrijkste gebiedstypen in Nederland. De aangewezen Hotspots zijn: Regio Haaglanden, Mainport Schiphol, Regio Rotterdam inclusief de haven, Zuidwestelijke Delta, Waddenzee, Rivierengebied, ondiepe wateren en veenweidegebied, en droge, rurale gebieden. De stuurgroep gaat onderzoeken of de Eemsdelta Hotspot nummer 8 kan worden.

Aanbod Acantus bouw Brede School afgewezen
Het aanbod van Acantus Vastgoed, om de Brede School, het Multifunctioneel Centrum en de Sporthal in Delfzijl Noord te bouwen en vervolgens te verhuren aan de gemeente, is door het college afgewezen. Reden is dat het aanbod in strijd is met de Europese aanbestedingsregels.
De gemeente zal een openbare aanbestedingsprocedure volgen waar Acantus Vastgoed op zijn beurt aan kan deelnemen.