Natuur en Milieu: protestactie Stopbos.nl kortzichtig en dom

19/09/2007 16:21



Stichting Natuur En Milieu



Stichting Natuur en Milieu is boos en teleurgesteld dat RAI Vereniging, Bovag, TLN, EVO en VNA de vergroening van het belastingstelsel afschieten. Mirjam de Rijk: "Een ouderwetse actie. Blijkbaar is hun groene laagje wel erg dun."

Voor beperking van klimaatverandering en een schoner milieu zijn ingrijpende maatregelen nodig. De nu aangekondigde maatregelen voor vergroening van het belastingstelsel zijn daarbij slechts een eerste stap. Dat de gisteren ingediende Rijksbegroting laat zien dat de vervuiler meer moet gaan betalen is een goede zaak. Het argument van de protestgroep stopbos dat deze extra maatregelen niet ten goede van het milieu zouden komen is niet steekhoudend. De maatregelen hebben direct of indirect wel degelijk een positief effect op het milieu. De oplossingen waarmee de groep zelf komt zijn erg mager en ouderwets. Want met alleen de kilometerheffing komen we er niet. De bepleite aanleg van wegen leidt alleen maar tot meer problemen. Mirjam de Rijk: "De organisaties wekken de indruk mee te willen denken over schone en zuinige mobiliteit, maar zodra de eerste milieumaatregel wordt ingevoerd haken ze af."

Om een grote transitie te maken naar duurzame mobiliteit is een forse inzet nodig van alle betrokkenen, en zeker ook het bedrijfsleven. In het afgelopen jaar is daarom een breed overleg opgezet waarbij alle betrokkenen intensief streven naar verbetering van het milieu. Het is daarom teleurstellend dat deze partijen nu oproepen tot een door het publiek breed gesteunde protestactie tegen deze vergroeningsmaatregelen. Met zo'n protestactie is noch de bereikbaarheid noch het milieu geholpen.





http://www.natuurenmilieu.nl