Description: Op vliegbasis Soesterberg vinden vandaag en morgen de Veteranendagen van de Koninklijke Luchtmacht plaats. Naar verwachting komen meer dan 2000 genodigden naar deze reünie met herdenking.

Ministerie van Defensie

ACTUEEL

19-09-2007 16:10

LUCHTMACHTGEVOEL TIJDENS VETERANENDAGEN OP SOESTERBERG

Via lijsten wordt snel duidelijk wie van de oude makkers aanwezig is - Foto: Paul Böcker

Op vliegbasis Soesterberg vinden vandaag en morgen de Veteranendagen van de Koninklijke Luchtmacht plaats. Naar verwachting komen meer dan 2000 genodigden naar deze reünie met herdenking.

âWe hebben de Nationale Veteranendag voor de waardering van het Nederlandse volk voor de veteranenâ, vertelt generaal-majoor Eric Oliemans. âDe luchtmacht veteranendagen zijn er voor het luchtmachtgevoel onderling.â Daarmee geeft de plaatsvervangend commandant luchtstrijdkrachten de stemming op de vliegbasis goed weer. De veteranen van de militaire luchtvaart krijgen volop gelegenheid om oude bekenden te ontmoeten.

Het programma start beide dagen met een vlaggenceremonie en een kranslegging. Er staan vliegtuigen opgesteld en er is een tentoonstelling waarin onder meer de Stichting PHantasy in Blue, het Militaire Luchtvaartmuseum en het Veteraneninstituut zich presenteren. Ook is de expositie âInzet Krijgsmacht tijdens Vredesoperatiesâ van het Nederlands Instituut Militaire Historie te bezichtigen.

Als gastheer vertelt de commandant van de vliegbasis, kolonel Frank Gerards, over zijn eigen ervaringen: âToen ik werd uitgezonden was dat nog bijzonder. Nu is het inmiddels gewoon, alleen de ervaringen die je opdoet zijn nooit gewoon.â

Behalve een gezellig onder elkaar zijn, wordt er ook stilgestaan bij de gevallen collega's - Foto: Paul Böcker

De Koninklijke Luchtmacht wil met de dagen de waardering vergroten voor de veteranen, die vaak dienden onder buitengewoon moeilijke en zware omstandigheden. De luchtmacht organiseert het jaarlijkse evenement in samenspraak met vertegenwoordigers van de Stichting Federatie Militaire Luchtvaart. Deze treedt op als belangenbehartiger voor de veteranen van de militaire luchtvaart.

Toegang tot de veteranendagen is alleen mogelijk met uitnodiging.