GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

GroenLinks blij met terugtrekken besluit kolencentrale

Rotterdam, 19 september 2007

GroenLinks is verheugd over het terugtrekken van het besluit van het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders om Electrabel toe te staan op de Maasvlakte een kolencentrale te bouwen. "De kans is groot dat dit uitstel uiteindelijk tot afstel zal leiden", zegt GroenLinks-raadslid Arno Bonte.

Bonte confronteerde het college vorige week met het feit dat het voorbereidingsbesluit op verouderde gegevens was gebaseerd. In het besluit noemt het college de bouw van een kolencentrale noodzakelijk om aan de toegenomen vraag naar energie te kunnen voldoen. Uit recente berekeningen van energienetbeheerder Tennet blijkt echter dat Nederland in 2008 de omslag zal maken van stroomimporteur naar stroomexporteur. Dit omdat een aantal op gas en biomassa draaiende centrales en een aantal windparken dit jaar en volgend jaar worden opgeleverd. Hierdoor zal Nederland niet langer afhankelijk zijn van de import van stroom uit het buitenland.

Dat geeft Rotterdam volgens Bonte ademruimte om te gaan werken aan het realiseren van een energieproductie die binnen de klimaatdoelstelling past. GroenLinks Rotterdam presenteert volgende maand een deltaplan duurzame energie met voorstellen om windmolenparken te bouwen op de Maasvlakte en in de Noordzee en om gebruik te gaan maken van getijdenenergie.


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Arno Bonte Raadslid GroenLinks Rotterdam 06-247 59 207