Krakers Hoog Catharijne raken hun pand kwijt


Weggeefwinkel Utrecht en gratis internetwerkplaats Puscii verlaten 27-9-2007 hun pand

UTRECHT, 20070919 -- Al enkele jaren kan iedereen die dat wil gratis winkelen in De Weggeefwinkel en toegang tot internet en gratis computerapparatuur krijgen bij Puscii. Beide projecten zijn gevestigd aan het gekraakte Stationsplein 7 in Utrecht. Noodgedwongen moet dit pand nu worden verlaten. De krakers blijven nog tot en met donderdag 27 september 2007.

Corio, de eigenaar van Stationsplein 7, wil het pand al heel lang ontruimd hebben. Via de rechter hebben de krakers voor elkaar gekregen dat zij mochten blijven, totdat er een nieuwe huurder zou komen. Die nieuwe huurder is er inmiddels, namelijk de gemeente Utrecht.
De krakers zullen plaats maken voor een tijdelijke gratis fietsenstalling voor 400 fietsen. "Wij zien weliswaar het belang in van zo'n fietsenstalling, maar vinden de komst ervan een druppel op een gloeiende plaat", aldus een van de krakers.
Om het fietsprobleem in het stationsgebied op te lossen is eerder plek nodig voor 4000 fietsen. "We hadden liever gezien dat de gemeente zich had gericht op een structurele oplossing voor het fietsprobleem waarbij wij onze activiteiten, waaraan veel behoefte is, in Stationsplein 7 voort hadden kunnen blijven zetten."

Op donderdag 20 september van 17 tot 20 uur is De Weggeefwinkel voor het laatst open. Puscii zal op zaterdag 22 september van 14 tot 19 uur nog geopend zijn. Op deze laatste dag zal om 17 uur een informatie-avond worden gehouden voor geinteresseerden in de toekomst van de projecten.

Van zaterdag 22 september tot en met donderdag 27 september zal worden opgeruimd. Sympathisanten worden opgeroepen daarbij te komen helpen. Op genoemde dagen kunnen zij tussen 13 en 16 uur langs komen om de handen uit de mouwen te steken. Vooral aan vervoersmiddelen als auto's en busjes is nog veel behoefte in verband met de verhuizing van alle spullen naar opslagruimtes.

Intussen wordt geprobeerd zo snel mogelijk een geschikte nieuwe locatie voor De Weggeefwinkel en Puscii te kraken. Informatie over panden (bij voorkeur in het centrum van Utrecht) die een jaar of langer leeg staan kan door worden gegeven via het e-mail adres stationsplein@puscii.nl

Meer informatie en achtergronden zijn te vinden op de volgende websites:
over de Weggeefwinkel: www.weggeefwinkelutrecht.nl
over Puscii: www.puscii.nl
over de ontruiming: http://stationsplein.puscii.nl





Ingezonden persbericht