Ingezonden persbericht


IJmuiden, 19 september

Auto te water en klipper zinkt na aanvaring met boei

Drukke dag voor KNRM op IJsselmeer

De Koninklijk Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) was deze doordeweekse woensdag druk met een tweetal reddingen. In het begin van de middag werd reddingstation Urk opgepiept voor een auto die te water was geraakt vanaf de Ketelbrug. Even later werden reddingstations Marken en Enkhuizen opgeroepen voor een zinkende klipper op het Markermeer.

Een automobiliste is woensdagmiddag 19 september 2007 op de A6 van de Ketelbrug afgereden en in het water beland. Woensdagmiddag om 12.20 uur werden de vrijwilligers van Koninklijk Nederlandse Redding Maatschappij van station Urk gealarmeerd met een Prio-1 melding: 'Auto te water, Ketelmeer'. Oogetuigen hadden de auto te water zien raken vanaf de Ketelbrug. De reddingboten Koningin Beatrix en Willemtje van de Koninklijk Nederlandse Redding Maatschappij waren binnen een kwartier na het alarm ter plaatse. De duikers van Brandweer Urk die aan boord van de reddingboot Koningin Beatrix waren genomen lokaliseerden het wrak van de auto even later onder het beweegbare gedeelte van de brug. In de auto bleek zich nog een slachtoffer te bevinden die door de bemanning van de reddingboot 'Willemtje' aan boord werd genomen, waarna deze naar de kant voer en het slachtoffer overdroegen aan de GGD. De vrouw had ruim een half uur in de auto te water gezeten en was er ernstig aan toe.

Om half drie ging het alarm aan de andere kant van het IJsselmeer voor de reddingboten van Marken en Enkhuizen. De klipper Almere had een onfortuinlijke aanvaring gehad met de boei EA1 en sloeg lek. De KNRM reddingboten Frans Verkade van Marken en de Watersport uit Enkhuizen waren snel ter plaatse met pompen, maar konden niet voorkomen dat het schip afzonk. De 33 opvarenden zijn door de reddingboten overgezet naar de in de buurt varende klipper Gouwzee die de geschrokken, maar verder ongedeerde opvarenden in Hoorn heeft afgezet. Inmiddels ligt het schip op de bodem en steken er 3 masttoppen boven het water uit. Het Korps Landelijke Politie Diensten zal onderzoek doen naar de oorzaak van de aanvaring.

EINDE PERSBERICHT

Meer informatie afdeling Publiciteit van de KNRM (0255-54 84 54 of pers@knrm.nl)

Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij
Postbus 434
1970 AK IJmuiden
tel. 0255-548454
fax 0255-522572
mob. 06- 128 43 43 6
www.knrm.nl
info@knrm.nl