CDA

.jpg&tabid=157&mid=1006] 19 september 2007 - Persbericht - Europese Commissie zwakt voorstellen Europese energiemarkt af

Woensdag 19 september heeft Europees Commissaris Piebalgs (Energie) een pakket wetgevende maatregelen gepresenteerd die de Europese energiemarkt tot stand brengen.

Lambert van Nistelrooij (woordvoerder energie) vindt dat de voorstellen de grote landen bevoordelen en dat Nederland 'uit de markt wordt gedrukt.' 'Ik ben voor een Europese energiemarkt, maar op deze manier komen we tot een Frans-Duitse energiemarkt in Europa', aldus de Europarlementariër.

De maatregelen vormen een uitwerking van de voorstellen die op 10 januari jl. werden gelanceerd om de lidstaten aan te zetten hun energiemarkten voor elkaar te openen. In één van de maatregelen van de commissar krijgen de lidstaten de keuze tussen volledige eigendomssplitsing van de hoofd-energienetten of om deze onder te brengen in een zogenaamde nationale 'Independent System Operator (ISO)'. De lidstaten worden daarbij aangemoedigd om deze ISO's te laten samenwerken. 'Maar het blijven natuurlijk nationale instellingen, die ISO's', zegt Van Nistelrooij.

Van Nistelrooij : 'Juist met Europese regelgeving kunnen we druk uitoefenen op de lidstaten om een 'level playing field' te creëren. Maar die moet dan wel hetzelfde zijn in alle lidstaten. De Commissie stelt nu een tweederangskeuze voor, met nationale instanties. Dan dreigen lidstaten zoals Nederland, die al jaren sterk vooroplopen in de vrijmaking van de energiemarkt, weggedrukt te worden.' Ook voor consumenten en bedrijven is het geen goede zaak. Een echte Europese energiemarkt zorgt ook voor een betere bevoorrading van de huishoudens en industrie. Het Europees Parlement wil een scheiding tussen productie en distributie van energie; ofwel eigendomssplitsing van de hoofd-energienetwerken.