Ingezonden persbericht


Persbericht

Getronics PinkRoccade wint kort geding over aanbesteding digitaal paspoort

"Marktwerking maakt realisatie elektronische identiteitskaart mogelijk tegen beste prijs-prestatieverhouding"

Nieuwegein, 19 september 2007 - In een kort geding van Getronics PinkRoccade tegen het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) over de aanbesteding van de activiteiten voor het digitale paspoort (de Elektronische Nederlandse Identiteitskaart of eNIK), stelde de rechter Getronics PinkRoccade gisteren in het gelijk. De uitspraak verplicht de Staat om alle intussen aan Sdu Identification gegunde werkzaamheden voor de eNIK te staken. Daarbij zal een openbare aanbestedingsprocedure opgestart moeten worden die voldoet aan de richtlijnen voor aanbesteding van overheidsopdrachten. Het Ministerie van BZK dient erop toe te zien dat Sdu Identification bij de aanbesteding geen informatievoorsprong geniet ten opzichte van haar concurrenten.

Door de voorzieningenrechter is vastgesteld dat het Ministerie van BZK onterecht niet is overgegaan tot aanbesteding van de eNIK. De beoogde waarde van het contract ligt boven de grens voor het uitschrijven van een Europese aanbesteding. Het door de Staat aangevoerde verweer, dat de eNIK reeds onderdeel zou uitmaken van de in 1999 gedane (en door Sdu Identification gewonnen) aanbesteding van de NIK (Nederlandse Identiteitskaart), werd door de rechter ongegrond verklaard. Ook het argument dat de infrastructuur technisch ondeelbaar zou zijn, werd verworpen. Vergelijkbare overheidsprojecten bleken in het verleden wel technisch deelbaar en werden in losse kavels geleverd door verschillende aanbieders, waaronder Getronics PinkRoccade.

Michel de Meijer, CEO van Getronics PinkRoccade: "Een openbare aanbesteding van het eNIK project, en daarmee marktwerking, maakt de realisatie van het digitale paspoort mogelijk tegen de beste prijs-prestatieverhouding. Iedereen in Nederland is erbij gebaat als de eNIK straks gemakkelijk en betaalbaar verkrijgbaar is."

eNIK

De eNIK is een initiatief van het Ministerie van BZK dat personen met de Nederlandse nationaliteit ertoe in staat moet stellen om langs elektronische weg te kunnen communiceren met de Nederlandse overheid. Door de toevoeging van een e-functionaliteit wordt burgers straks de mogelijkheid geboden om op een veilige en betrouwbare wijze gebruik te maken van elektronische diensten van de overheid, bijvoorbeeld op Internet.

In de toekomst zal de eNIK kunnen worden verkregen via het gemeentehuis, net zoals een gewoon paspoort. Handtekeningen die burgers zetten met gebruikmaking van de eNIK, kennen dezelfde bewijskracht als een gewone, papieren handtekening.

Beveiligde infrastructuur met PKI

De infrastructuur voor de eNIK moet voldoen aan specifieke eisen voor de beveiliging van het berichtenverkeer via internet. Public Key Infrastructure (PKI) voor de overheid, waarborgt de betrouwbaarheid en integriteit van gegevens in de communicatie binnen en met de Nederlandse overheid. Getronics PinkRoccade is marktleider in de Benelux op het gebied van security oplossingen gebaseerd op PKI technologie. PKI is een versleutelingstechniek die het mogelijk maakt om elektronische berichten onleesbaar te maken voor onbevoegden en de identiteit van de afzender bevestigd te krijgen. Daarnaast kan het gebruikt worden om een elektronische handtekening te plaatsen, indien nodig met dezelfde rechtskracht als een papieren handtekening. Om zulke wettelijke erkende handtekeningen te mogen leveren, voldoet Getronics PinkRoccade sinds 2004 als eerste marktpartij aan een reeks van strenge, door de overheid gestelde en gecontroleerde voorwaarden.

Security oplossingen worden zowel binnen de overheid als binnen het bedrijfsleven steeds vaker gebaseerd op PKI technologie. Voorbeelden binnen de overheid hiervan zijn de digitale tachograaf (Ministerie van Verkeer en Waterstaat), de zorgpas (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en de defensiepas (Ministerie van Defensie). Genoemde projecten zijn allen gebaseerd op oplossingen van Getronics PinkRoccade en haar partners.

Over Getronics PinkRoccade

Met een omzet van 1.184 miljoen euro in 2006 is Getronics PinkRoccade de grootste ICT-dienstverlener in Nederland. We ondersteunen organisaties in het verbeteren van hun prestaties door het beste uit hun medewerkers te halen. Getronics PinkRoccade zorgt ervoor, dat professionals optimaal gefaciliteerd worden bij het delen van informatie, veilig en effectief, waar en wanneer dit nodig is om onderlinge samenwerking en samenwerking met klanten en partners te realiseren. Daarvoor beschikken we over het meest complete portfolio aan geïntegreerde ICT diensten in de markt voor zowel zakelijke organisaties als overheidsinstanties. In praktijk gebracht door meer dan 10.500 medewerkers die bij ons de vrijheid en ontplooiingsmogelijkheden vinden die ze van de nummer één IT-werkgever in Nederland mogen verwachten.