Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Beleidsvisie Binnenlandse bestuurskracht in Europa

19 september 2007

ln de begroting van BZK voor 2007 wordt een beleidsvisie over de gevolgen van «Europa» voor het binnenlands bestuur aangekondigd. Met deze brief bericht minister Ter Horst de Tweede Kamer hierover. In de brief geeft Ter Horst aan de ambitie te hebben in nauwe samenwerking met andere ministeries en de medeoverheden aan de slag te gaan om te zorgen voor een krachtig binnenlands bestuur in Europa.

In het Coalitieakkoord 'Samen Werken, Samen Leven' staat zowel een goed functionerende overheid als een actieve en constructieve rol van Nederland in Europa centraal. Dat betekent dat ook in de relatie tussen binnenlands bestuur en Europees bestuur een scherpere focus moet worden gelegd op een betere bestuuriijke werkwijze, goede samenwerking tussen overheden, vermindering van bestuurlijke drukte en administratieve lasten, het streven naar maatwerk en bewaken dat publieke taken in beginsel op een zo laag mogelijk territoriaal-bestuurlijk niveau worden behartigd.

Het Rijk en de medeoverheden hebben van elkaar te onderscheiden verantwoordelijkheden, maar hebben elkaar ook nodig voor een sterk Nederiand in Europa. Binnen de Nederiandse bestuuriijke verhoudingen zijn gemeenten en provincies zelf verantwoordelijk voor de verplichting tot naleving van Europees recht (Europaproof).

Een belangrijk aandachtspunt daarbij is verbetering van de informatie en kennis van de relevante EU-regels bij bestuurders en ambtenaren van medeoverheden. Hier ligt ook een wezenlijk belang van het Rijk, omdat het Rijk door de Europese Commissie kan worden aangesproken op de gevolgen van onvoldoende naleving van EU-regels op decentraal niveau.

Bestanden


* Beleidsvisie binnenlands bestuurskracht in europa (250 Kb) | Pdf-icoon Pdf-bestand Zie het origineel



---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties