Ingezonden persbericht


Persbericht

Voltallige oppositie achter D66-motie van bezorgdheid over buitenschoolse opvang

D66 maakt zich grote zorgen over de problemen met de buitenschoolse opvang in Amsterdam. Wethouder Buyne maakt tot nu toe een afwachtende indruk, terwijl al in maart duidelijk was de er wachtlijsten zouden ontstaan. Het is dan ook de hoogste tijd dat er échte actie vanuit het College komt. Dat zegt de Amsterdamse D66-fractie, die van de hele oppositie steun kreeg voor haar "motie van uiterste bezorgdheid" aan het adres van wethouder Buyne.

Vanaf dit schooljaar moeten alle basisscholen in Nederland tussen 07.30 en 18.30 opvang aanbieden als ouders daarom vragen. Al lange tijd is duidelijk dat er door ruimte- en personeelsgebrek wachtlijsten ontstaan. D66-raadslid Petra Hoogerwerf: "De scholen zijn begonnen en ouders moeten maar afwachten of er voor hun kind plek is. Dat is heel vervelend, want ze moeten ook afspraken kunnen maken met hun werkgevers. Je zou dus verwachten dat het College alles op alles zet om de problemen op te lossen, maar die indruk heb ik nog niet."

De Democraten dienden een "motie van uiterste bezorgdheid" in, die door de andere oppositiepartijen ondersteund werd. Coalitiepartijen PvdA en GroenLinks stemden tegen. Hoogerwerf: "Pas nu, lang nadat de scholen begonnen zijn, heeft het College wat ideeën over mogelijke oplossingen. En die ideeën zijn niet concreet, niet gebonden aan een tijdslimiet en vooral erg bureaucratisch. Met onze motie wilden we op een krachtige manier duidelijk maken dat Amsterdammers echt meer mogen verwachten van het College."

Volgens D66 zijn er tal van ideeën die kunnen bijdragen aan een oplossing. Zo kan de gemeente soepeler omgaan met aanvragen voor noodzakelijke vergunningen voor nieuwe huisvesting, meewerken aan het creëren van voorlopige accommodaties en vanuit de Dienst Werk en Inkomen werken aan meer geschikt personeel. Hoogerwerf: "Het College heeft, zo erkent ze zelf ook, een regierol. Wij hopen dat wethouder Buyne die ook echt op zich gaat nemen en alle middelen die ze heeft inzet voor een snelle oplossing van het probleem. Heel veel ouders die ik heb gesproken zitten echt te wachten op snelle actie."