Gemeente Gilze en Rijen

Spannende tijden op de basisscholen
Verkiezingen jeugdgemeenteraad komen eraan

Alle basisscholen in de gemeente zijn druk in de weer met de voorbereidingen voor de verkiezingen van de jeugdgemeenteraad. Op woensdag 19 september zal de burgemeester de nieuw gekozen kinderen tot lid van de raad installeren.

De jeugdgemeenteraad bestaat uit leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisschool. Van elke school in Gilze, Hulten, Molenschot en Rijen nemen twee kinderen zitting in de raad; één kind uit groep 7 en één kind uit groep 8.

Belangrijke rol

Het doel van de jeugdgemeenteraad is om de betrokkenheid van de kinderen bij het lokale bestuur te vergroten. De kinderen leren zo op een speelse manier over de gemeentelijke organisatie en de bestuurlijke taken. Maar er is meer, de jeugdgemeenteraad is voor de gemeenteraad ook een klankbord. De kinderen van de basisscholen weten precies wat er in hun omgeving speelt en de jeugdgemeenteraad kan een belangrijke rol spelen bij de besluiten die uiteindelijk in de gemeenteraad worden genomen.

De jeugdgemeenteraad vergadert vier keer per jaar (op woensdagmiddag) en houdt zich bezig met allerlei onderwerpen. Voorbeelden daarvan zijn de skatebaan en andere speelvoorzieningen.

Verkiezingen

Ieder nieuw schooljaar worden er verkiezingen gehouden voor de jeugdgemeenteraad. Een deel van de kinderen van de huidige raad - die van groep 8 - is nu naar het voorgezet onderwijs gegaan. De kinderen uit groep 7 zitten intussen in groep 8. Daarom worden de verkiezingen voor de jeugdgemeenteraad vooral in groep 7 gehouden.

Installatie

Kortom er breken spannende tijden aan op de basisscholen in de gemeente. Campagne voeren en dan, de dag van de verkiezingen. Welke dag dat is, stelt iedere school afzonderlijk vast. In ieder geval is woensdag 19 september aanstaande voor een aantal kinderen ook een belangrijke dag. Want dan zal de burgemeester de nieuw gekozen kinderen tot lid van de jeugdgemeenteraad installeren.

Jeugdgemeenteraad