VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 13 september 2007

2007/073/EK

Een completere dokter door colleges literatuur en geneeskunde

Op 19 september vindt in VU medisch centrum het jaarlijkse minisymposium Literatuur en geneeskunde plaats, dit jaar met het thema ouder worden . De afdeling metamedica van VU medisch centrum verzorgt de unieke colleges over literatuur en geneeskunde tijdens de geneeskundeopleiding. Dit vak concentreert zich op de representatie van ziekte, geneeskunde, patiënten en medici in romans, films en poëzie. De colleges literatuur en geneeskunde nemen in de opleiding een essentiële plaats in. Een keer per jaar mondt dit uit in een publiekslezing.

Metamedica plaatst ziekte, geneeskunde en zorg in een bredere maatschappelijke context. Kort gezegd onderzoekt de afdeling de plaats en de betekenis van de geneeskunde in de samenleving. Op verschillende niveaus en vanuit verschillende disciplines, zoals geschiedenis, filosofie, ethiek en antropologie, maar ook vanuit communicatiewetenschappen en sociale wetenschappen. De colleges hebben een grote waarde. Lezen helpt om meer begrip te krijgen voor wat ziekte kan betekenen voor patiënt en zijn omgeving. Dit draagt bij aan het relativeren van de medische benadering. Lezen is vergelijkbaar met het luisteren naar de patiënt; een schrijver kan goed verwoorden wat een ziekte voor patiënten teweegbrengt.

Het thema ouder worden wordt dit jaar ingevuld door auteur Helga Ruebsamen, journalist John Jansen van Galen, schilder Bas Sebus en universitair hoofddocent metamedica VUmc Arko Oderwald.

Gelijktijdig met de symposia verschijnt een essaybundel over het thema. Dit jaar is dat Schrijven tegen de tijd , over de kunst van het ouder worden . In deze bundel staan bijdragen over de tegenstelling tussen jong en oud, mooi oud worden, gebrekkig oud worden en het dilemma van oud worden en jong willen blijven. De auteurs zijn in meerderheid (praktiserend) artsen. Maar ook filosofen, antropologen, letterkundigen, literatoren, sociale wetenschappers en journalisten geven de lezer een indringend beeld van wat het betekent, ouder worden. In eerdere edities van het jaarlijkse minisymposium waren waanzin (2003), pijn (2004), dokter worden (2005) en dokter zijn (2006) de thema s. Ook bij deze thema s zijn essaybundels uitgekomen.

Noot voor de redactie:

Een recensie exemplaar van Schrijven tegen de tijd is op aanvraag beschikbaar.

Redacties en journalisten worden van harte uitgenodigd het symposium bij te wonen.

Datum: 19 september, aanvang 14.00 uur. Locatie: Amstelzaal VU medisch centrum

Voor meer informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van

VU medisch centrum, Edith Krab, (020) 444 3444, fax (020) 444 3450.

Achtergrondinformatie (