Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

WAT WIL JE MET JOUW STAD?

Sittard-Geleen, 13 september 2007 -- Gisteren vond in Sittard-Geleen de eerste in een serie van bijeenkomsten plaats waarin het nieuwe jeugdbeleid van de gemeente centraal staat. In deze nota voor de jeugd van 0-23 jaar staat wat de gemeente de komende jaren aan ontwikkelingen voorziet, wat wordt gestimuleerd of wat juist wordt afgeremd. 'Wij zijn trots op onze jeugd en dat willen we ook handen en voeten geven. We willen dat ze zich hier thuis voelen en dat ze in Sittard-Geleen hun talenten ten volle kunnen ontwikkelen. Maar wat we bovenal willen is dat de jongeren straks ook in onze stad blijven. Daarover willen wij praten met ouders, met professionele instellingen, maar vooral met de jeugd zelf.' aldus verantwoordelijk wethouder Berry van Rijswijk. Gisteren sprak Berry van Rijswijk en zijn ambtelijke staf met ouderraden en later deze maand is de jeugd aan de beurt. Hoogtepunt is een bijeenkomst in de schouwburg op 7 oktober waar de wethouder op een ludieke manier zijn ideeën gaat uitwisselen met jongeren. Dat is tegelijk de start van de campagne 'Jong zijn in 046', waarmee de aandacht wordt gevestigd op jeugdactiviteiten in Sittard-Geleen. Daaraan gekoppeld is een speciale internetsite waarop iedereen zijn ideeën kan aangeven. Begin 2008 gaat de gemeenteraad een besluit nemen over het jeugdbeleid 2008-2011.

De gemeente schrijft de plannen voor de jeugd niet alleen. In de eerste helft van 2007 zijn vele gesprekken gevoerd met jongeren en diverse instellingen voor jeugd en jongeren om informatie te verzamelen. De centrale vraag bij al deze gesprekken was: hoe kunnen we voor alle jongeren in deze stad de kans creëren om zich goed te ontwikkelen en om voor hun 23e jaar een startkwalificatie te halen? Maar ook is veel gesproken over wat nodig is om de stad aantrekkelijker te maken voor jongeren, zodat ze hier ook na hun studie blijven wonen en werken.

De eerste inventarisatieronde in het voorjaar was de basis voor een concept nota jeugdbeleid. Om zeker te weten dat het beleid voorziet in hetgeen nodig is, wordt deze besproken in diverse gesprekken met belangengroepen, instellingen, ouders van jonge kinderen en jongeren zelf. Daarnaast kan iedereen ook via de internetsite www.jongzijnin046.nl laten weten wat zij vinden van de nota. Onder de titel 'Bomen met Berry' vinden de volgende gesprekken plaats:
* woensdag 19 september van 19.00 -- 21.00 uur : jongeren uit Sittard in Fenix
* donderdag 20 september van 14.00 -- 15.30 uur: jongeren Graaf Huijn in Geleen
* donderdag 20 september van 16.00 -- 17.30 uur: jongeren van Da Capo in Born
* donderdag 20 september van 19.00 -- 21.00 uur: jongeren Sittard in Down Town
* maandag 24 september van 19.00 -- 21.00 uur: Jongeren Geleen in De Linde

Daarnaast wordt gesproken met schoolbesturen van basis- en voortgezet onderwijs, Partners in Welzijn, GGD, zorginstellingen, MIK en ouderraden van basisscholen en peuterspeelzalen.

Met de campagne 'Jong zijn in 046' vraagt de gemeente aandacht voor het opstellen en uitvoeren van het lokale jeugdbeleid. Op de website www.jongzijnin046.nl is alle informatie te vinden over het opstellen van de nota en alle activiteiten daaromheen.

Jong zijn in de Stadsschouwburg

Op zondag 7 oktober vanaf 19.00 uur is in de Stadsschouwburg de start van 'Jong zijn in 046'. Op deze avond laten jongeren hun talenten zien aan jongeren en presenteert de gemeente op ludieke wijze haar ideeën op het gebied van jeugd- en jongerenbeleid. Daarna is er een optreden van de band OPGEZWOLLE. Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt door Partners in Welzijn, poppodium Fenix en de Stadsschouwburg. Meer informatie over 7 oktober staat op www.jongzijnin046.nl.


---