Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 18 september 2007

Beroep Spoedeisende Hulparts vraagt om gespecialiseerde opleiding

Op de Spoedeisende Hulp in Nederlandse ziekenhuizen krijgen artsen in opleiding te maken met een toenemend aantal patiënten met een onvoorspelbare, complexe en acute zorgvraag. Een gespecialiseerde opleiding tot SEH-arts is daarom van groot belang. Dit stelt Jolande Elshove-Bolk, voorheen Spoedeisende Hulparts in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG), in haar proefschrift over Spoedeisende Geneeskunde, dat zij op woensdag 19 september 2007 verdedigt in de aula van de Radboud Universiteit te Nijmegen. Hiermee is voor het eerst beschreven wat de minimale opleidingseisen en het wenselijke functieprofiel voor een SEH-arts in een ziekenhuis zijn.

Aan de hand van haar onderzoek naar de karakteristieken van alle patiënten die op de SEH van het OLVG werden behandeld, doet Elshove-Bolk aanbevelingen voor verbetering van kwaliteit van zorg en een goede structurering van de opleiding. Zij analyseerde de ernst en frequentie van de voorkomende pathologie bij patiënten, met als doel de verrichtingen die noodzakelijk waren hieruit te kunnen extraheren. Dit heeft geleid tot een wenselijk functieprofiel voor de SEH-arts en tot aanbevelingen voor kwaliteitsverbetering, met name met betrekking tot de medische bezetting van een SEH.

Elshove-Bolk is, eveneens op 19 september, spreker op het symposium SEH-arts; een vak apart , dat plaatsvindt in congrescentrum De Reehorst te Ede. Tijdens dit congres wordt het curriculum voor de opleiding tot SEH-arts gepresenteerd, dat onlangs is erkend door het CBOG (College voor Beroepen en Opleidingen in de Gezondheidszorg) en het CCMS (Centraal College Medische Specialismen). Het curriculum is een van de eerste die binnen de kaders van de moderniseringsplannen voor de medische vervolgopleidingen tot stand is gekomen. Het onderzoek van Elshove-Bolk heeft een belangrijk rol gespeeld bij de totstandkoming van dit curriculum.

Spoedeisende Hulp OLVG
Met ruim 45.000 patiënten per jaar is de Spoedeisende Hulp (SEH) van het OLVG de grootste van Nederland. Het OLVG startte in 2000 als eerste ziekenhuis met de opleiding tot SEH-arts. Elshove is een van de eerste twee SEH-artsen die in het ziekenhuis is opgeleid.

Noot voor de redactie,