NEN


Eerste Europese normen Facility Management gepubliceerd

NEN heeft de eerste twee Europese normen NEN-EN 15221-1 en NEN-En 15221-2 op het gebied van Facility Management gepubliceerd. De normen zijn opgesteld door de Europese normcommissie CEN/TC 348 "Facility Management". NEN voert ook het secretariaat van CEN/TC 348 en is daarmee trekker op Europees niveau. NEN 2748 blijft gewoon bestaan naast deze twee Europese normen. De normen hebben elk een eigen doelstelling, maar zijn wel op elkaar afgestemd.

In NEN- EN 15221-1 Facility Management - Termen en definities wordt de fundering gelegd door de definitie van een aantal basistermen en een classificatie van services. Interessant is de informatieve toevoeging van een FM model waarbij de functie van FM als spil tussen het primaire proces en de ondersteunende processen wordt verduidelijkt en onderverdeeld in drie niveaus (strategisch, tactisch en operationeel).

Helemaal nieuw voor Nederland is de norm NEN-EN 15221-2 Facility Management - Leidraad voor het opstellen van Facility Management overeenkomsten. In deze norm worden de uitgangspunten opgesomd, alsmede de verschillende stadia in het opstellen en implementeren van een Facility Management overeenkomst. Tot slot wordt er een handige checklist gegeven met elementen die in een Facility Management contract zouden kunnen worden ingevoegd. Voor elk van de elementen wordt het doel uitgelegd en een voorstel gedaan voor invulling.

De normen over FM zijn vooral interessant voor de volgende doelgroepen: Facility Managers, Gebouwbeheerders, Hoofden civiele en technische dienst, Vastgoedmanagers, Opdrachtgevers, Aanbieders van facilitaire diensten en adviseurs

Meer informatie
Inhoudelijke informatie is te verkrijgen bij: mevrouw drs. Wiene Wijnstra, secretaris van de Nederlandse normcommissie "Facilitaire voorzieningen" en CEN/TC 348 "Facility Management", telefoon: (015) 2 690 322, e-mail: wiene.wijnstra@nen.nl
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN 15221-1:2006 nl;en (Norm) NEN-EN 15221-2:2006 nl;en (Norm) Zie het origineel