Politie Friesland

Politieberichten van woensdag 19 september

Fryslân, 19-09-2007 * Politieberichten van dinsdag 18 september 07.00 uur t/m woensdag 19 september 07.00 uur

Sint Nicolaasga: inbraak in twee woningen
De politie onderzoekt de inbraken in twee woning aan De Spoarbyls en Oar it Spoar. Tussen maandagavond en dinsdagmiddag kwam men de woning aan De Spoarbyls binnen na het forceren van een deur. Uit de woning werden een telefoon en een digitale camera weggenomen. De 36-jarige bewoner deed aangifte. Diezelfde nacht werd er ook ingebroken in een woning aan Oar it Spoar. Ook hier kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de woning werden twee mobiele telefoons en de inhoud van een portemonnee weggenomen. De 48-jarige bewoner deed aangifte.

Terband: politie houdt verdachte aan voor handel in softdrugs De politie heeft dinsdagochtend in een woning in Terband een 60-jarige inwoner van Hoogersmilde aangehouden op verdenking van handel in softdrugs. Agenten waren naar de woning getogen omdat de bewoner nog een gevangenisstraf moest uitzitten of achterstallige boetes moest betalen. Na controle in de woning bleek de bewoner niet aanwezig te zijn. De eigenaar van de woning, de 60-jarige inwoner van Hoogersmilde, was wel aanwezig. Tijdens het bezoek zagen agenten vijftien grote hennepplanten in de tuin staan. Na onderzoek in de woning werden nog eens enkele dozen met daarin stekjes van hennepplanten gevonden en apparatuur voor het maken van een hennepkwekerij. Zowel de hennepplanten in de tuin, als de stekjes en de apparatuur voor de kwekerij werden in beslag genomen en vernietigd. De eigenaar van de woning werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten.

Lippenhuizen: vier bekeuringen bij controle landbouwverkeer
De politie heeft dinsdagochtend in de omgeving van de Buorren zes landbouwvoertuigen gecontroleerd. Bij twee voertuigen was alles in orde. Vier bestuurders van landbouwvoertuigen kregen een bekeuring. Een voertuig reed met twee aanhangers met een totale lengte van 20.5 meter, een overschrijding van meer dan 2.5 meter. Een ander voertuig reed eveneens met twee voertuigen met een totale lengte van 19.5 meter. Een derde voertuig reed met een verkeerde driehoek, een vierde persoon had het trekkerrijbewijs niet bij zich.

Vlieland: verkeerscontrole
De politie heeft dinsdagmiddag een verkeerscontrole gehouden op de Havenweg. In totaal zijn 23 voertuigen gecontroleerd. Er zijn in totaal zes bekeuringen uitgeschreven: vijfmaal voor het niet dragen van de gordel, eenmaal voor een voertuig dat gladde banden had.

Wolvega: met hulp van getuigen twee winkeldieven aangehouden De politie heeft dinsdagmiddag twee inwoners van Appelscha van 22 en 28 jaar aangehouden voor winkeldiefstal. De twee hadden diverse opzetstukjes van tandenborstels gestolen uit een winkel aan de Van Harenstraat. Na de diefstal waren de twee er hardlopend vandoor gegaan, hierbij achtervolgd door een passant. Deze heeft via 112 de politie gebeld en de positie van een van de verdachten doorgegeven. Toen de man werd bedreigd door een van de winkeldieven heeft de man de achtervolging gestaakt. De politie was ondertussen met diverse eenheden ter plaatse. Bij het station kon de oudste verdachte worden aangehouden. Even later werd bij een bushokje aan de Stationsweg de tweede verdachte aangehouden. Na enig speurwerk werd in de Sleeswijklaan de auto van de verdachten aangetroffen. Naast het voertuig werd een aantal opzetstukjes van tandenborstels gevonden. De auto is voor technisch onderzoek in beslag genomen. Aangifte is gedaan door een 46-jarige inwoonster van Steggerda.

Leeuwarden: inbraak woning
De politie onderzoekt de inbraak in een woning aan de Van Ostadestraat, gepleegd op dinsdagmiddag. Men kwam binnen door een raam te forceren. Gestolen is een laptop. Aangifte is gedaan door een 29-jarige inwoner van Leeuwarden.

Wolvega: verkeerscontrole
De politie heeft dinsdagavond een verkeerscontrole gehouden binnen en buiten de bebouwde kom van Wolvega. In totaal zijn acht agenten ingezet, die 90 voertuigen hebben gecontroleerd. Zeven bekeuringen werden uitgedeeld voor het niet dragen van de gordel, drie voor het niet kunnen tonen van het rijbewijs, twee voor het niet voeren van de juiste verlichting en vier voor het te snel rijden. De snelste reed 76 waar 50 is toegestaan. Door een motorrijder werd op de Ds. Van der Tuukstraat in Noordwolde een 53-jarige automobilist uit Heerenveen gecontroleerd. De man droeg geen gordel, ook werd alcohol geroken. Hierop moest de man blazen: hij blies 480 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur.

Heerenveen: controle op verlichting
De politie heeft dinsdagavond een verlichtingscontrole gehouden op de Oude Veenscheiding. Er zijn vier agenten ingezet. In totaal 18 fietsers kregen een bekeuring omdat zij geen verlichting voerden.

Leeuwarden: verdachte aangehouden voor belediging
De politie heeft woensdag omstreeks 02.40 uur een 40-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden in de Tweede Koestraat. De politie had een melding gekregen dat er op straat met een mes gedreigd zou zijn. Ter plaatse werd geen mes aangetroffen, wel enkele mensen op straat. Toen de politie de rust met de mond had hersteld, vond de verdachte het nodig een agente te beledigen. Hierop is de verdachte aangehouden en overgebracht naar het bureau.