Gemeente Delft

Meer speelruimte in kindvriendelijk Delft

Speelruimte is een belangrijke investering in een kindvriendelijk Delft. Het college heeft gisteren de nota Ruimte voor spelen vastgesteld die in samenspraak met kinderen, ouders en partners tot stand is gekomen. De actiepunten voor 2007-2009 zijn meer informele speelplekken, twee nieuwe avontuurlijke speelplekken, in elke wijk een centrale speelplek en een veilige speelroute, meer speelstraten, een digitale speelkaart en prioriteit voor de binnenstad en Wippolder. Wat er precies waar komt, is ook een samenspel met bewoners en betrokkenen. Op woensdag 19 september opent wethouder Anne Koning de vernieuwde speelplek aan de Van Kinschotstraat.

Delft is een compacte stad. Er is niet overal veel ruimte om te spelen. Dat geldt zeker voor de binnenstad. Daarom wil de gemeente meer speelruimte realiseren door beter gebruik te maken van de ruimte. Bijvoorbeeld door stoepen speelvriendelijk te maken (knikkerputjes, hinktegels), meer te doen met de straatspeelregeling (straten afsluiten voor verkeer), mobiele speelvoorzieningen in te voeren en meer (school)pleinen te gebruiken als speelruimte.

De gemeente wil de komende twee jaar speelplekken verbeteren en met voorrang de speelplekken in Delftzicht, Brahmslaan en Lindenlaan. Verbeteringen kunnen zijn het vervangen van speelvoorzieningen, extra bankjes en afvalbakken en intensiever onderhoud. De inbreng van bewoners voor wat er precies waar gebeurt is medebepalend.

Ook komen er nieuwe speelvoorzieningen. De Botaniestraat, Maerten Trompstraat en TU Noordgebied staan als eerste op de lijst. Elke wijk krijgt op termijn een grootschalige multifunctionele speelvoorziening als centrale ontmoetingsplek. Om te zorgen dat kinderen veilig van de ene naar de andere speelplek kunnen lopen of fietsen, komen er veilige speelroutes in de wijken. De wijken Wippolder en Buitenhof krijgen een speelplek nieuwe stijl (avontuurlijk). Omdat veel bewoners hebben aangegeven het wenselijk te vinden dat de waterspeeltuinen en kinderboerderijen langer open zijn, zal de gemeente de openingstijden verruimen en kijken of hier veel gebruik van wordt gemaakt.

Op woensdag 19 september opent wethouder Koning samen met de kinderen uit de buurt de vernieuwde speelplek aan de Van Kinschotstraat en het eerste deel van het kindlint in Voordijkshoorn. De eerste in Delft. Een kindlint is een verkeersveilige route die scholen, buitenschoolse opvang en speellocaties met elkaar verbindt. Het kindlint in Voordijkshoorn wordt een looproute vanaf de Omnibus en het Mozaïek naar het park Hof van Delft. Het eerste deel is nu klaar, volgend jaar is het hele kindlint gereed. Buitenhof krijgt volgend jaar het tweede kindlint van Delft: een verkeersveilige fietsroute met een fietsparcours.

Buiten spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen vindt het college. Het helpt de motoriek, de fantasie, creativiteit, leren omgaan met anderen en je eigen mogelijkheden ontdekken. Het gaat dan niet alleen om compleet ingerichte speelplekken. Ook avontuurlijke plekken waar kinderen hun gang kunnen gaan, zijn belangrijk. Het college werkt aan een kindvriendelijk Delft en daar hoort speelruimte zeker bij. Delft is lid van het internationale netwerk Child Friendly Cities en heeft in 2005 het Delft Manifesto* getekend: voldoende ruimte om te spelen, verkeersremmende maatregelen in drukke straten en voldoende veilige oversteekplaatsen.

De nota Ruimte voor spelen staat op 11 oktober op de agenda van de Commissie Wijk, Verkeer en Beheer.


*slotverklaring van de conferentie Childstreet 2005 van het netwerk Child Friendly Cities, gehouden in Delft in 2005.

Noot voor de redactie (