Steenfabriek Randwijk maakt kans op 1 miljoen euro


HETEREN, 20070830 -- De steenfabriek zal op 19 september om 21.30 uur te zien zijn in het programma `BankGiro Loterij Restauratie' op Nederland 2. Na het succes van vorig jaar brengt de AVRO vanaf woensdag 5 september een nieuwe reeks van dit programma. In negen afleveringen worden veertien gebouwen die nodig gerestaureerd moeten worden aan de kijker voorgesteld. Tijdens de grote live finale op 31 oktober, wordt duidelijk welk bouwwerk uiteindelijk het felbegeerde bedrag van maximaal 1 miljoen euro van de BankGiro Loterij in de wacht sleept.

Het gebied rond Renkum, Heteren, Randwijk en Wageningen is een gebied met een lange traditie in de steenbakkersector. De steenbakkerij in Randwijk uit 1839 bestaat uit een complete oude oven met schoorsteen en bijgebouwen, grotendeels beschermd als Rijksmonument. De steenbakkerij is nog steeds in gebruik voor het op traditionele wijze bakken van `speciale stenen'. Dat is uniek in Nederland. Echter, de steenoven verkeerd in zeer slechte staat en behoeft dringend restauratie.

BOEi (de Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed) heeft een voorstel ontwikkeld voor de restauratie en herbestemming van dit unieke object. Het uitgangspunt hierbij is de oven technisch weer helemaal in orde te maken voor het bakken van stenen, vanuit de overtuiging dat gebruik de beste garantie is voor het behoud van een monument.

Vanuit de restauratiesector is nog altijd veel vraag naar bijzondere en ambachtelijke stenen - de steenfabriek heeft dus zeker zijn nut nog niet verloren. Door de fabriek in ere te herstellen, zal er ook een positieve bijdrage worden geleverd aan de steeds meer verdwijnende wekgelegenheid in deze branche. Het is uiteindelijk de bedoeling dat de steenfabriek Randwijk een rol gaat spelen in een scholingsprogramma voor de bouwvak en restauratiesector.

Daarnaast heeft de Steenfabriek Randwijk ook een publieksfunctie: het biedt onderdak aan de Stichting Smalspoor. Deze vrijwilligersorganisatie onderhoudt en restaureert historisch smalspoormateriaal, dat tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw op steenfabrieken werd gebruikt. De stichting vervult een educatieve taak; op open dagen of op afspraak worden rondleidingen gegeven aan dagtoeristen. Hiervoor is een - bescheiden - smalspoor aangelegd, en is een haaghut (droogloods) in gebruik genomen als bezoekerscentrum en werkplaats.

Door deel te nemen aan het programma `BankGiro Loterij Restauratie' hoopt de steenfabriek het geld bijeen te krijgen om de restauratie te verwezenlijken en daarmee het monument te behouden - de oven in Randwijk behoort immers tot de absolute top onder de nog bewaard gebleven steenfabrieken.

Om er voor te zorgen dat de steenfabriek Randwijk ook daadwerkelijk wint, zijn zoveel mogelijk stemmen nodig. Kijkt dus allen op woensdag 19 september om 21.30 naar `BankGiro Loterij Restauratie' op Nederland 2. En stem op Steenfabriek Randwijk!

Voor meer informatie:
www.boei.nl

Kijk ook op:
www.bankgiroloterij.nl
www.restauratie.tv
www.smalspoor.nl





BOEi (Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed)