Andijk wil referendum over gemeenteherindeling


ANDIJK, 20070921 -- Volgens een door De Andijker gehouden poll wil ruim 30% van degenen die een stem hebben uitgebracht een referendum. Een referendum is een middel om exact te bepalen wat de gehele Andijker bevolking wil.

Van de door De Andijker Online gehouden poll naar de mening aangaande de gemeenteherindeling was bij het te perse gaan van deze krant nog niet bekend wat de einduitslag aangaat, maar er kon wel een voorlopige tussenstand worden gegeven. Nu de einduitslag!

Referendum
Volgens een door De Andijker gehouden poll onder de Andijker bevolking wil ruim 30% van degenen die een stem hebben uitgebracht een referendum over de fusie. Een referendum is een middel om exact te bepalen wat de bevolking wil.

Kwart wil zelfstandigheid behouden
Bijna een kwart (24%) van de deelnemers vindt dat Andijk voorlopig zelfstandig kan blijven

Enkhuizen favoriet
17% verkiest voor Enkhuizen als fusiepartner. Voor de mogelijkheid met Medemblik en Wevershoof te fuseren kiest ruim 15%. Stede Broec wordt door bijna 11% van de deelnemersalsmogelijke fusiepartner beschouwd. 2,9% van de deelnemers had geen geen mening hierover. Er werden 105 stemmen uitgebracht.

Verdeeldheid
Een voorzichtige analyse van deze poll geeft aan dat ruim 42% meent dat Andijk moet fuseren met een andere gemeente, maar daarin bestaat sterke verdeeldheid. Als de `referendumkiezers' min of meer op gelijke wijze zich zouden uitspreken dan zou het er om kunnen spannen wat de uiteindelijk keuze zou zijn van de Andijker bevolking, omdat de uitkomsten van alle opties heel dicht bij elkaar liggen.

Inspraakavond
Een door de gemeente Andijk georganiseerde inspraakavond leverde ongeveer 50 bezoekers op, die min of meer kozen voor Enkuizen als fusieparter. In het persbericht van de gemeente over `Andijkers voor Enkhuizen´ kiezen is het resultaat van de poll niet opgenomen.





De Andijker