Gemeente Vlist


---

Bos_en_Water

Woningbouw 'Bos en Water' (Haastrecht)

De gemeente vindt het erg belangrijk dat er voor de eigen bevolking blijvend voldoende huisvestingsmogelijkheden zijn. In Haastrecht hebben wij daarom met Bouwcombinatie Moordrecht en Adr. van Erk Projecten B.V uit Bergambacht afspraken gemaakt over het ontwikkelen van een nieuwe woonwijk: Bos en Water (voorheen Bergvliet 4e fase). Het uitbreidingsplan voorziet in de bouw van 79 woningen aan de zuidrand van Haastrecht.

Onderwerpen:

* Wat is het uitbreidingsplan 'Bos en Water'?
* Waarom bouwt de gemeente de wijk 'Bos en Water'?
* Wanneer gaat er gebouwd worden?

* Watercompensatieplan Bos en Water

* Voorontwerp bestemmingsplan

* Informatieavond 19 september 2007

* Persberichten

* Meer informatie?

Wat is het uitbreidingsplan 'Bos en Water'?

De gemeente heeft met Bouwcombinatie Moordrecht en Adr. van Erk Projecten B.V te Bergambacht een zogenaamde 'exploitatieovereenkomst' afgesloten. In deze overeenkomst zijn afspraken vastgelegd over het ontwikkelen van de nieuwe woonwijk.

Er is bepaald dat de exploitanten de volgende woningen gaan bouwen:
* 9 vrijstaande woningen (koop)

* 20 twee-onder-één-kap woningen (koop)

* 12 hoekwoningen (koop)

* 18 rijtjeswoningen (koop)

* 20 appartementen (huur)

De exploitanten zullen de woningen ook gaan verkopen. Over de huurappartementen vindt overleg plaats met woningbouwvereniging Haastrecht-Vlist.

Waarom bouwt de gemeente de wijk Bos en Water?

De gemeente heeft de taak om ervoor te zorgen dat er voor de eigen bevolking voldoende huisvestingsmogelijkheden zijn. Om hieraan te kunnen voldoen moet de gemeente in de komende 10 à 15 jaar in totaal ongeveer 400 woningen bouwen.
Dat is best een behoorlijke opgave, zeker omdat bouwlocaties in Vlist bepaald niet voor het oprapen liggen. Wij mogen namelijk niet zomaar overal binnen de gemeentegrenzen nieuwe huizen neerzetten. De provincie hanteert een zogenaamd contourenbeleid dat ervoor moet zorgen dat het Groene Hart zoveel mogelijk groen blijft. De provincie heeft op de kaart van de gemeente een soort rode lijn (een contour) om de dorpskernen getrokken. Wij mogen alleen binnen die rode lijn bouwen.

De beoogde nieuwbouwwijk Bos en Water ligt binnen de contour. Andere mogelijke bouwlocaties in Haastrecht die wel eens worden genoemd, zoals Vingerling en de Palingkwekerij, vallen daar buiten. Voor deze locaties is het dus maar de vraag of de provincie toestemming zal verlenen voor woningbouw. De Kleine Betuwe ligt wel binnen de contour. Maar zelfs als Vingerling, de Palingkwekerij én De Kleine Betuwe gebruikt zouden kunnen worden voor het realiseren van nieuwe huizen, dan nog is bouwen in Bos en Water noodzakelijk om in de woningbehoefte van de kern Haastrecht te kunnen voorzien.

Wanneer gaat er gebouwd worden?

Het kan nog enige tijd duren voordat 'de eerste spade de grond in gaat'. Voor die tijd:

* moet er een bestemmingsplan worden gemaakt en in procedure worden gebracht;

* moet er door een architect een ontwerp voor de woningen worden gemaakt;

* moet er een bouwvergunning voor woningen worden aangevraagd (en verleend);

* moeten er civieltechnische werken worden voorbereid en uitgevoerd (denk bv. aan de aanleg van riolering en straten);

Daarna kan pas de bouw van de woningen beginnen. Er is op dit moment dus nog geen exacte duidelijkheid over hoe de woningen er precies uit komen te zien, wat ze gaan kosten en hoe de verkoop (verhuur) geregeld wordt.

Watercompensatieplan Bos en Water

Om de wijk Bos en Water te kunnen ontwikkelen, moeten enkele sloten worden gedempt. Daarnaast wordt er in de nieuwe wijk straks natuurlijk verharding in de vorm van straten en trottoirs aangelegd. Het is belangrijk voor de waterberging dat er nieuw oppervlaktewater (bv. een sloot of een waterpartij) wordt gecreëerd. De gemeente heeft met betrokken partijen het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Landschapsbeheer Zuid-Holland, de Werkgroep Welzijn Haastrechts Bos en de projectontwikkelaar een voorstel voor een zogenaamd watercompensatieplan gemaakt. Landschapsbeheer Zuid-Holland heeft het voorstel verder uitgewerkt.

In het oorspronkelijke plan moest een strook van circa 10 meter van het nieuwe gedeelte van het Haastrechtse Bos worden gekapt ten behoeve van watercompensatie. In het nieuwe plan, waar de betrokken partijen het over eens werden, wordt deze strook 4 à 5 meter maximaal (op sommige plekken 1 meter).

Natuurlijk is het altijd jammer als er bomen moeten verdwijnen. Dit is echter niet helemaal te vermijden. De gemeente heeft als taak rekening te houden met verschillende belangen: aan de ene kant moet zij zorgen dat er voor de eigen bevolking voldoende huisvestingsmogelijkheden zijn en aan de andere kant wil zij een groene leefomgeving waarborgen. Dat botst wel eens en dan moeten er soms compromissen gesloten worden.

Ondanks de strook bomen die weg moet, is het Haastrechtse Bos niet slechter af. Het nieuwe plan is niet alleen een enorme verbetering ten opzichte van de oorspronkelijke ideeën over de watercompensatie, het maakt ook dat het bos er in enkele opzichten op vooruit gaat.

Zo komt er in de nieuwe situatie meer ruimte voor moeras en water. Dat betekent meer natuurlijke diversiteit, meer kansen voor andere flora en fauna. In het Haastrechtse Bos groeien dan, naast de bestaande beplanting, meer typen vegetatie in en rond het water. Dat trekt weer andere diersoorten aan (zoals de rietzanger op de foto hieronder).

In de plannen is het voormalig baggerdepot, tegenover zwembad De Loete, betrokken. Er komen daar onder andere een waterpartij en een wandelpad. Ook dit leidt tot een verbetering van het gebied.

Tijdens een speciale inloopavond Verenigingsgebouw De Grote Haven op donderdag 1 maart 2007 werden de plannen aan geïnteresseerden gepresenteerd.

* Presentatie inloopavond watercompensatie Bos en Water

Voorontwerp bestemmingsplan

In het voorontwerp bestemmingsplan Bos en Water staat de indeling van de wijk aangegeven en hoe de woningen moeten worden gesitueerd. Verder heeft de gemeente in het voorontwerp bestemmingsplan regels gesteld waaraan de te bouwen woningen moeten voldoen.
Het voorontwerp bestemmingsplan ligt tot en met 17 oktober 2007 ter inzage. Tijdens de inzageperiode is het mogelijk om te reageren op de plannen. Na deze inspraakronde stelt het college van burgemeester en wethouders het ontwerp bestemmingsplan vast. Hierbij worden de ingekomen reacties betrokken. Er is ook een informatieavond over het voorontwerp bestemmingsplan 'Bos en Water'.

Na vaststelling door het college verandert de naam van het bestemmingsplan: het voorontwerp bestemmingsplan wordt het ontwerp bestemmingsplan. Ook dit plan wordt weer ter inzage gelegd. Daarnaast biedt het college het plan aan de gemeenteraad aan.

U kunt de belangrijkste onderdelen van het bestemming hieronder als pdf-bestand downloaden:

1. Voorontwerp bestemmingsplan Bos en Water (3,45 MB)
2. Voorontwerp bestemmingsplan Bos en Water - voorschriften (148 kB)
3. Voorontwerp bestemmingsplan Bos en Water - bestemmingsplankaart (641 kB)

Informatieavond 19 september 2007

Om betrokkenen zo goed mogelijk te informeren over het voorontwerp bestemmingsplan Bos en Water , organiseren wij op 19 september 2007 een informatieavond in het RK Verenigingsgebouw om 19:30, Grote Haven 40 in Haastrecht. U bent van harte welkom.