Gemeente Capelle a/d IJssel

|                                                                              |
Persbericht datum:
13 september 2007
nummer:
078
|                                                                              |
Hoe is het fietsklimaat in Capelle?

Gemeente en Fietsersbond maken samen de Fietsbalans

Op woensdag 19 september om 10.00 uur start wethouder Hans Jacobs van Verkeer in het gemeentehuis de Fietsbalans. Met de Fietsbalans onderzoekt de Fietsersbond de kwaliteit van de fietsroutes in Nederland en - meer specifiek - Capelle aan den IJssel. Met een meetfiets en meetauto zullen door de Fietsersbond een aantal routes worden gereden waarbij zoveel mogelijk informatie wordt verzameld. Onder meer worden weginrichting, trillingshinder, snelheid, concurrentiepositie fiets versus auto, geluid en luchtkwaliteit vastgelegd.

Voor de Fietsbalans fietsten onderzoekers tussen 2000 en 2004 door Nederland al zo'n 10.000 kilometers op speciaal ontwikkelde meetfietsen. Met behulp van gemonteerde computerapparatuur, microfoon en camera werd zo het fietsklimaat in 125 gemeenten in kaart gebracht. In 2006 is de Fietsersbond gestart met het vervolgonderzoek Fietsbalans-2, dat werd uitgebreid met drie nieuwe aspecten: fietsparkeerbeleid, luchtkwaliteit en de gezondheidseffecten van het fietsgebruik. De Fietsersbond wil onder andere de concentraties schadelijke uitlaatgassen onderzoeken. Met de Fietsbalans-2 krijgt Capelle heel specifieke informatie over de gezondheidswinst die er te behalen is bij een verhoging van het fietsgebruik en aanpassing van het verkeersbeleid.

Stappenplan
Capelle doet nu mee met het vervolgonderzoek omdat het wil weten hoe het met het fietsklimaat in de gemeente is gesteld. Voorafgaand aan dit project heeft de Fietsersbond met fietsvrijwilligers de bestemmingen van fiets- en autoroutes vastgelegd aan de hand van een stappenplan dat voor alle deelnemende gemeenten wordt toegepast. Uiteraard konden niet alle bestemmingen en fietsroutes in Capelle worden opgenomen. Voor het vaststellen van de routes werd een aantal woningen en publieksaantrekkende locaties gekozen. Daarnaast speelt het centrum van de gemeente een rol. Naast de Koperwiek zijn enkele andere winkelcentra, verspreid over Capelle, in de route opgenomen. Andere belangrijke bestemmingen zijn NS-station Schollevaar als OV-locatie, Ziekenhuis IJsselland, een aantal woningen en sportvelden. Het onderzoek levert gedetailleerde aanbevelingen op voor verbeteringen van de fietsinfrastructuur en de resultaten worden verwerkt in het gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan 2008.
---

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Leon Romeyn, woordvoerder van de gemeente, telefoon 010-2848228. Voor meer informatie van/over dit onderzoek en/of de Fietserbond neemt u contact op met Enno van Waardenberg, telefoon 010 - 450 31 84

Achtergrond bij dit bericht:

Nog meer hightech

Voor het meten van de luchtkwaliteit is speciale apparatuur ontwikkeld voor op de fiets en voor in de auto. Hiermee wordt onderzocht of er in de gemeente verschil is tussen de luchtkwaliteit in de auto en op de fiets. Hierbij wordt samengewerkt met het IRAS (Institute for Risk Assessment Sciences) van de Universiteit Utrecht. Verder zijn de hightech-meetfietsen met de ervaringen uit de Fietsbalans-1 nog verder verfijnd en onder andere voorzien van GPS.

Fietsstad 2008

Fietsbalans-2 bezoekt dit jaar (2007) vijftien gemeenten. Verleden jaar (2006) waren het elf grote gemeenten, volgend jaar (2008) zijn het ongeveer twintig gemeenten die worden onderzocht. Elke gemeente ontvangt afzonderlijk een uitgebreid rapport en een set concrete aanbevelingen. In het najaar van 2008 wordt voor de derde keer de titel Fietsstad uitgereikt. Eerder ontvingen Veenendaal (2000) en Groningen (2003) deze eretitel. In 2005 werden de gemeenten Amsterdam en Winterswijk gelauwerd voor hun inzet tegen diefstal. Bij de beoordeling van Fietsstad 2008 wegen luchtkwaliteit en gezondheidsaspecten extra mee.

Nadere informatie/