Raad van State



Uitspraken in de media

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman (070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 04)

mr. Daniël Tempelman (070 - 426 48 12 / 06 - 23 31 75 06)

De mediagevoelige zaken van deze week zijn:

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200603921/1
(Bouwvergunning voor voetgangers- en fietstunnels Nijmeegseplein in Arnhem)
Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Arnhem heeft verleend aan het provinciebestuur van Gelderland voor het bouwen van twee voetgangers- en fietstunnels op het Nijmeegseplein. Een inwoner van Arnhem heeft hiertegen bezwaar gemaakt bij de gemeente, maar het gemeentebestuur heeft deze bezwaren niet inhoudelijk behandeld omdat de inwoner geen belanghebbende zou zijn in deze procedure. De inwoner is van mening dat hij wel belanghebbende is, omdat het bouwplan volgens hem tot gevolg heeft dat er meer verkeer langs zijn woning zal rijden en dat er daardoor meer luchtvervuiling zal optreden. De zaak is op 24 augustus van dit jaar op zitting behandeld.


* 200604190/1
(Bestemmingsplan "Buitengebied" van de gemeente De Ronde Venen) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Utrecht van het bestemmingsplan "Buitengebied" van de gemeente De Ronde Venen. Het plan beslaat het hele grondgebied van De Ronde Venen, met uitzondering van de woonkernen van de gemeente. Onder meer een in het fort Amstelhoek gelegen opleidings- en trainingscentrum bestrijdt het goedkeuringsbesluit. Zij vindt dat voor haar ten onrechte geen
uitbreidingsmogelijkheden voor woonverblijven voor studenten, leslokalen en praktijkruimtes mogelijk zijn gemaakt. Verder vindt een in het gebied gevestigd caravanpark dat in het plan onvoldoende recreatiewoningen mogelijk zijn gemaakt. Het park stelt dat ook de toegestane inhoud van haar recreatieappartementen van 200 m³ te beperkt is. Ook een in het gebied gelegen betonmortelbedrijf is tegen het plan. Hij vindt eveneens dat zijn uitbreidingsmogelijkheden onvoldoende zijn. Verder komen een aanzienlijk aantal in het gebied gevestigde agrariërs tegen het goedkeuringsbesluit van de provincie in beroep bij de Raad van State. De zaak is op 29 mei van dit jaar op zitting behandeld.

* 200606503/1
(Bestemmingsplan "St. Annaparochie" van de gemeente Het Bildt) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Fryslân van het bestemmingsplan "St. Annaparochie" van de gemeente Het Bildt. Het plan voorziet in een planologische regeling voor de kern St. Annaparochie en maakt onder meer een uitbreiding mogelijk van het woonzorgcomplex "De Beuckelaer" met seniorenwoningen aan de Cingel. Een bedrijf dat een supermarkt, een drogisterij en een slijterij exploiteert tussen de Warmoesstraat en de Cingel, in het centrum van St. Annaparochie, is tegen de uitbreiding. Het laad- en lospunt van dit bedrijf ligt tegenover de beoogde uitbreiding van het woonzorgcentrum. Het bedrijf vreest dat het uitgebreide woonzorgcentrum zijn bedrijfsvoering zal belemmeren, omdat hij als gevolg ervan niet meer kan voldoen aan de maximaal toegestane geluidsnormen. Verder vreest het bedrijf verkeers- en parkeerproblemen als gevolg van de uitbreiding. Hij is in beroep gekomen bij de Raad van State. De zaak is op 18 juni van dit jaar op zitting behandeld.


* 200606819/1
(Bestemmingsplan "Sportcomplex 't Meijerink" van de gemeente Zutphen)
Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan "Sportcomplex 't Meijerink" van de gemeente Zutphen. Het plan voorziet in de aanleg van vier nieuwe voetbalvelden ten behoeve van de voetbalvereniging "FC Zutphen" ten zuiden van de woonwijk Leesten. Meerdere omwonenden zijn tegen de komst van de nieuwe velden. Zij vinden dat de flora en fauna in het gebied teveel worden aangetast en zij vrezen voor licht- en geluidsoverlast. Ook zijn de omwonenden bang dat de boven de beoogde sportvelden gelegen hoogspanningsmasten schade aan de gezondheid kunnen veroorzaken. De zaak is op 23 juli van dit jaar op zitting behandeld.


* 200700869/1
(Verzoek van Prorail om dwangsom tegen overtreding geluidsvoorschriften in te trekken)
Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen om een eerder aan Prorail opgelegde dwangsom in te trekken. De dwangsom is opgelegd, omdat Prorail geluidsvoorschriften zou hebben overtreden op het spoorwegemplacement in Nijmegen. Prorail heeft het gemeentebestuur verzocht om de dwangsom in te trekken, omdat op dat moment meer dan een jaar was verstreken zonder dat een dwangsom was verbeurd. De Algemene wet bestuursrecht biedt de mogelijkheid om dan een dergelijk verzoek te doen. Het gemeentebestuur heeft dit verzoek echter niet gehonoreerd, omdat op grond van een geluidsonderzoek aannemelijk was geworden dat niet aan de geluidsvoorschriften zou worden voldaan. Dit onderzoek is destijds echter door slechte weersomstandigheden niet volledig uitgevoerd. Prorail is van mening dat de weigering van het gemeentebestuur om de dwangsom in te trekken in strijd is met de rechtszekerheid, nu er geen geluidsmetingen zijn verricht om te controleren of aan de last werd voldaan. Nadat Prorail bij het gemeentebestuur bezwaar had gemaakt tegen de weigering, is alsnog een geluidsonderzoek uitgevoerd, waarbij een overtreding van het geluidsvoorschrift is geconstateerd. De zaak is op 31 juli van dit jaar op zitting behandeld.


* 200701344/1
(Weigering bouwvergunning recreatiewoningen in Beekbergen) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn om een bouwvergunning te verlenen voor ongeveer 60 recreatiewoningen op percelen aan de Hoge en Lage Bergweg in Beekbergen. Volgens het gemeentebestuur is het beoogde gebruik van de recreatiewoningen in strijd met het bestemmingsplan "Stuwwalrand Parkzone Zuid". Het bestemmingsplan geeft ruimte voor 'bedrijfsmatig recreatief verblijf'. Volgens het gemeentebestuur is echter onvoldoende verzekerd dat de te verkopen recreatiewoningen bedrijfsmatig zullen worden geëxploiteerd. Bospark Beekbergen en Landgoed De Valouwe B.V., die de bouwvergunning hebben aangevraagd, zijn het hier niet mee eens. Zij voeren aan dat het bedrijfsmatige karakter voldoende is verzekerd, doordat bij de bouwaanvragen is aangegeven dat in de overeenkomst van verkoop aan derden een verhuurbepaling zal worden opgenomen. Dit betekent volgens hen dat de recreatiewoningen tevens voor verhuur beschikbaar zullen zijn. De zaak is op 15 augustus van dit jaar op zitting behandeld.


* 200701936/1
(Intrekking exploitatievergunning coffeeshop in Assen) Uitspraak over de intrekking door de burgemeester van Assen van de exploitatievergunning van coffeeshop Meram aan de Rolderstraat in Assen. De burgemeester heeft deze vergunning ingetrokken, omdat uit een zogenoemd BIBOB-advies is gebleken dat sprake is van ernstig gevaar dat deze vergunning wordt gebruikt voor het plegen van strafbare feiten. Uit het BIBOB-advies blijkt dat de exploitant van de coffeeshop en zijn drie broers in totaal acht keer zijn veroordeeld voor strafbare feiten. Omdat er een zakelijk samenwerkingsverband bestaat tussen de exploitant en zijn broers heeft de burgemeester alle gepleegde strafbare feiten betrokken bij zijn beslissing om de exploitatievergunning in te trekken. De strafbare feiten hebben betrekking op opiumwetdelicten, vuurwapenbezit, mishandeling en afpersing. De exploitant is het niet eens met de intrekking. Volgens hem mag de burgemeester niet de conclusie trekken dat de strafbare feiten zijn gepleegd met gebruikmaking van de exploitatievergunning. De zaak is op 2 augustus van dit jaar op zitting behandeld.