Ingezonden persbericht


EMBARGO TOT 19 SEPTEMBER 16:30 UUR

KvK wil 40% van de gemeentelijke vergunningen voor bedrijven schrappen

Gemeenten en Kamers van Koophandel slaan handen ineen

Per gemeente kunnen 15 tot 25 vergunningen voor bedrijven worden afgeschaft of vereenvoudigd. Dit blijkt uit de resultaten van een project van de Kamer van Koophandel in West-Brabant en de gemeenten in die regio. Naar aanleiding van dit succes hebben de Kamers van Koophandel besloten dit project in heel Nederland uit te rollen. Een aantal bevindingen is samengevat in de publicatie ´12 Best Practices - voor het reduceren van gemeentelijke Administratieve Lasten voor bedrijven´. Vandaag werd deze publicatie overhandigd door Thijs Wöltgens, voorzitter Kamer van Koophandel Nederland, aan Jacques Wallage, voorzitter Taskforce Regeldruk Gemeenten.

Het is één van de meest gehoorde klachten in ondernemend Nederland: de overmaat aan wetten en regels. Een ondernemer krijgt gemiddeld twaalf keer per jaar te maken met regeldruk die door overheden wordt opgelegd. De overheid zélf heeft echter ook last van diezelfde regelgeving, al is het maar omdat complexe regelgeving veel tijd van een gemeente vergt.

12 Best Practices
De KvK heeft een aantal van haar ervaringen tot nu toe samengevat in ´12 Best Practices´. De publicatie geeft voor twaalf gemeentelijke vergunningen aan naar welke oplossingen gestreefd kan worden om de administratieve lasten voor bedrijven aan te pakken: van het afschaffen van de evenementenvergunning en de reclamevergunning tot het vereenvoudigen van de marktplaatsvergunning. Inmiddels heeft dit initiatief van de Kamers van Koophandel geleid tot projecten in uitvoering of in voorbereiding in circa honderd gemeenten.

Overhandiging aan Taskforce
Voorzitter Thijs Wöltgens van Kamer van Koophandel Nederland overhandigt de publicatie ´12 Best Practices voor het reduceren van gemeentelijke Administratieve Lasten voor bedrijven´ aan Jacques Wallage, voorzitter van de Interbestuurlijke Taskforce Regeldruk Gemeenten.

Kamer van Koophandel
De Kamer van Koophandel registreert in het handelsregister elke onderneming die zich in Nederland vestigt, op dit moment ruim 1,6 miljoen. Het handelsregister zorgt hiermee voor een actueel en transparant overzicht van het bedrijfsleven in Nederland. Daarnaast geeft de KvK voorlichting aan beginnende ondernemers, informeert ze bestaande bedrijven en stimuleert de KvK de economie met het initiëren en coördineren van (regionale) projecten. Op deze wijze stimuleert de KvK succesvol ondernemerschap in Nederland

++++++++++++++++++++++++++++++++++++