Leefbaar Utrecht

Persbericht, 19 september 2007

Leefbaar Utrecht vraagt spoeddebat aan:

"Uitlatingen Pans en Wolfsen definitieve doodsteek referendum"

Dat het burgemeestersreferendum in Utrecht niets met democratie te maken heeft was Leefbaar Utrecht altijd al volstrekt duidelijk, en dat hebben we dan ook steeds volgehouden. Evenals onze stelling dat burgemeestersbenoemingen vanuit Den Haag gestuurd worden. De uitlatingen van burgemeesterskandidaten Pans (PvdA) en Wolfsen (PvdA) vanochtend in het AD zijn de definitieve bevestiging van wat wij in maart al wisten en wat toen door de fractievoorzitter van de Utrechtse PvdA, mevrouw Van Ieperen nog met klem ontkend werd. Het moge duidelijk zijn dat dit de definitieve doodsteek voor het Utrechtse burgemeestersreferendum is.

In de krant verklaart Pans dat de PvdA hem uitdrukkelijk heeft verzocht te solliciteren op de functie van burgemeester van Utrecht. Over het op 10 oktober te houden referendum zegt Pans: "Ik was er überhaupt niet mee bezig. Ik vind het ook niet zo heel erg als ik niet win."

Ophouden met deze poppenkast

Fractievoorzitter Vincent Oldenborg (Leefbaar Utrecht): "De uitlatingen van Pans zijn de definitieve doodsteek van het burgemeestersreferendum. Waarom houden we dan überhaupt nog een referendum? Laten we direct ophouden met deze beschamende poppenkast. We wijzen Pans' tegenkandidaat Wolfsen aan als burgemeester en besparen zo heel veel belastinggeld uit." Met dat uitgespaarde geld zou de gemeente iets tastbaars kunnen doen, zoals een park of een brug opknappen.

De fractie van Leefbaar Utrecht heeft voor dinsdag 25 september 2007 een extra raadsvergadering aangevraagd waarin zij de raad wil voorstellen alle voorbereidingen voor het referendum per direct te stoppen. Mocht de gemeenteraad daar niet toe bereid zijn, dan heeft Leefbaar Utrecht een helder advies voor 10 oktober:

Advies: Ga voor één keer niet stemmen!

Voor Leefbaar Utrecht is duidelijk dat er voor de PvdA altijd maar één serieuze kandidaat is geweest en dat is Wolfsen. Het fopspeen-gehalte van dit referendum is zó hoog, dat Leefbaar Utrecht de Utrechters adviseert om niet te gaan stemmen. Vincent Oldenborg: "Als u - met ons - van mening bent dat er op 10 oktober inderdaad niets te kiezen valt, ga die dag dan voor één keer niet naar de stembus."

Stem niet blanco!

Ga niet blanco stemmen, omdat dan de vereiste opkomstdrempel van 30 % mogelijk gehaald wordt. Het signaal dat er geen bestaansrecht is voor een referendum als dit, is veel duidelijker wanneer de Utrechtse bevolking en masse wegblijft.


--- einde persbericht ----

Voor de volledigheid is debataanvraag als bijlage aan deze mail toegevoegd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met fractievoorzitter Vincent Oldenborg: 06-29184621

Met vriendelijke groet,

Bas Hendriksen
Beleidsmedewerker Stadspartij Leefbaar Utrecht
' 030 - 2861463

Utrecht, 19 september 2007

Aan de gemeenteraad van de Gemeente Utrecht
t.a.v. de griffier

Geachte collega's,

De uitlatingen van de burgemeesterskandidaat Pans in het AD/Utrechts Nieuwsblad van woensdag 19 september 2007 zijn voor de fractie van Leefbaar Utrecht reden om u te verzoeken een extra vergadering van de Utrechtse gemeenteraad te houden op dinsdag 25 september 2007 om 20.00 uur, teneinde de ontstane situatie te bespreken.

Naar de mening van Leefbaar Utrecht kan het toch niet zo zijn dat wij een referendum gaan houden tussen twee kandidaten waarvan één kandidaat zo duidelijk gebrek aan ambitie toont om het burgemeesterschap van onze mooie stad te bereiken. Geen van ons zal toch aan de bewoners van Utrecht kunnen uitleggen dat wij een enorme investering doen voor zo'n duidelijke mislukking. Ik reken op uw steun om deze misstap alsnog te corrigeren.

Met vriendelijke groet,

Vincent Oldenborg
Fractievoorzitter Leefbaar Utrecht


---- --