Gemeente Delft

Resultaten van studie 'Rondkomen van weinig' in Delft

Werk belangrijk om uit geldzorgen te komen

Werk blijkt de belangrijkste factor in het verbeteren van je financiële situatie en voor vertrouwen in de toekomst. Hoewel Delftenaren met een laag inkomen er de afgelopen vijf jaar financieel vooral op achteruit zijn gegaan, is er bij de helft vertrouwen in de toekomst. Geen geld hebben hoeft niet altijd te betekenen dat iemand zich arm voelt. Dat blijkt uit de studie 'Rondkomen van weinig', een vervolg op de Monitor Lage Inkomens Delft 2006.

Bijna de helft van de ondervraagde Delftenaren met een laag inkomen geeft aan dat hun financiële situatie de afgelopen 5 jaar is verslechterd. Bij een vijfde is de situatie verbeterd en bij de rest gelijk gebleven. Werk is de meest genoemde reden voor verbetering. Geen werk en hogere lasten zijn reden voor verslechtering. Toch heeft de helft vertrouwen in de toekomst.

Veertig procent van de Delftse huishoudens met een laag inkomen heeft schuld. Vijf procent heeft problemen met het betalen van vaste lasten. Als dat gebeurt, gaan heel veel dingen snel mis. Velen slagen er wel in de vaste lasten te betalen, maar hebben geldzorgen en er is weinig rek. Voor een financiële buffer is geen geld, laat staan voor uitjes en sport. Opvallend is dat weinig geld niet automatisch betekent dat mensen zich arm voelen. Net zo min als je zorgen maken hoeft te betekenen dat mensen zich arm voelen.

Aandachtsgroepen
Uit het onderzoek blijkt niet dat er grote verschillen zijn tussen de zes aandachtsgroepen. Wel kun je zeggen dat mensen met een baan het meeste vertrouwen in de toekomst hebben. Het hebben van kinderen geeft meer zorgen -ook geldzorgen. Dat geldt zeker voor alleenstaande ouders. Mensen met schulden hebben minder vertrouwen in de toekomst. Chronische zieken en gehandicapten voelen zich armer. Allochtonen hebben het meest te kampen met sociale uitsluiting, weinig toekomstperspectief en schulden. Mensen boven de 65 voelen zich minder arm en hebben tegelijkertijd minder vertrouwen in de toekomst. De ouderen zijn het minst bekend met alle regelingen en hebben minder vaak schulden.

Gebruik van voorzieningen
De ondervraagden waarderen de financiële voorzieningen -voor zover bekend- goed. De reden om er geen gebruik van te maken is vooral omdat men denkt er geen recht op te hebben. Bijvoorbeeld omdat men (ten onrechte) denkt dat je daarvoor ook een bijstandsuitkering moet ontvangen. De vergoeding van de Sportregeling mag wat de ondervraagden betreft hoger. Dat gaat per 1 oktober ook gebeuren. Ongeveer een vijfde kent ten minste één van de zes gevraagde regelingen niet. Directe en persoonlijke communicatie over de regelingen blijft belangrijk. De aanvraagprocedures voor de bijzondere bijstand en de kwijtschelding van gemeentelijke belasting kunnen volgens 20% van de ondervraagden eenvoudiger.

Bijna driekwart van de ondervraagden vindt dat de gemeente meer naar hen toe moet komen als het gaat om voorlichting over financiële regelingen. Het Delfts Uitkeringen Informatie Team (DUIT) en de formulierenbrigade komen bij de mensen thuis en kunnen misschien uitgebreid worden. Een groot deel van de ondervraagden maakt geen gebruik van hulp bij schulden. Voornamelijk omdat ze de hulp niet kennen, of omdat ze denken er geen recht op te hebben of het liever zelf regelen.

Lage Inkomens Monitor en vervolgonderzoek
Tien procent van de Delftenaren heeft een inkomen op bijstandsniveau. Dat bleek vorig jaar al uit de Monitor Lage Inkomens Delft. Die monitor geeft vooral inzicht in aantallen. De verdiepingsstudie 'Rondkomen van weinig' geeft meer beeld van hoe mensen hun situatie ervaren en waarom ze wel of geen beroep doen op inkomensondersteunende regelingen.

De onderzoeken zijn belangrijke voeding voor de nieuwe voorstellen op het gebied van inkomensondersteuning die de gemeente voor het eind van het jaar zal presenteren.

Noot voor de redactie (