Ingezonden persbericht


VAARGEULUITBREIDING EEMSHAVEN NIET MEER NODIG

Persbericht

19 september 2007

Harlingen. De gevreesde verdieping en verbreding van de vaargeul tussen Eemshaven en de Noordzee, dwars door de Waddenzee, kan gelukkig van de baan. Die conclusie trekt de Waddenvereniging nu Nuon de bouw van haar kolencentrale in de Eemshaven uitstelt en Essent op zoek moet naar een nieuwe partner voor haar LNG-terminal. De Waddenvereniging hoopt dat van uitstel ook afstel komt en de Waddenzee de enorme verstoring door de vaargeuluitbreiding definitief gespaard blijft.

Nuon kondigde dinsdag aan voorlopig alleen het gasgestookte deel van haar geplande kolencentrale in de Eemshaven te gaan bouwen. Daarnaast werd gisteren duidelijk dat Conoco Phillips, de gasleverancier van de geplande LNG-terminal, heeft afgehaakt. Voor de Nuoncentrale zou de vaargeul van de Eemshaven naar de Noordzee verdiept moeten worden in verband met de geplande aanvoer van kolen. De aanvoer van LNG (vloeibaar aardgas) zou het nodig maken om diezelfde vaargeul te verbreden. Nu beide ontwikkelingen onzeker zijn geworden, lijkt het onzinnig om de vaargeul uit te breiden. Volgens RWE, dat ook een kolencentrale in het gebied wil bouwen, is het voor haar centrale niet nodig de vaargeul te verdiepen.

De Waddenvereniging verzet zich tegen de bouw van kolencentrales in de Eemshaven. In plaats van deze centrales zou juist meer moeten worden geïnvesteerd in de transitie naar duurzame bronnen van energie. Ook vreest de Waddenvereniging de gevolgen die de bouw van de centrales heeft voor het ecosysteem van de Waddenzee. "De Eems die bij de Eemshaven uitmondt in de Waddenzee is al zo ongezond, die rivier moet je nu sparen en niet door extra baggeren nóg troebeler maken", aldus directeur Van Kersen van de Waddenvereniging.

Onderzoek naar de Milieu Effecten van de komst van de centrale vindt plaats sinds oktober 2006 maar is nog niet gereed. Dit is onder meer een gevolg van discussies over de manier waarop de effecten worden bepaald van uitbreiding van de vaargeul op de natuur. Of deze rapportages ooit nog worden voltooid is nu onzeker geworden.

Meer informatie:

Hidde van Kersen 0517-493693