European Union



IP/07/1358

Brussel, 19 september 2007

GALILEO : Commissie stelt concrete maatregelen voor om de toekomst van het programma veilig te stellen

De Europese Commissie heeft vandaag zijn goedkeuring gehecht aan een mededeling die beoogt de voortzetting van de Europese programma's voor radionavigatie per satelliet (EGNOS en GALILEO) te verzekeren alsmede aan een gewijzigd voorstel voor een verordening over de financiering van de programma's. Volgens dit voorstel wordt de stationeringsfase van Galileo integraal uit de communautaire begroting gefinancierd om de voortzetting van het project te verzekeren.

De vicevoorzitter van de Commissie, dhr. Barrot, verklaarde: " ik blijf ervan overtuigd dat Europa Galileo nodig heeft. Vandaag heb ik alle elementen op tafel gelegd die het Europees Parlement en de ministers in staat zullen stellen vóór het einde van het jaar de nodige beslissingen te nemen over het programma en over de financiering."

Door het mislukken van de onderhandelingen over een concessiecontract voor de stationering en exploitatie van Galileo en het feit dat het programmaschema vervolgens op losse schroeven kwam te staan, moet het oorspronkelijke voorstel voor een verordening van de Commissie over de financiering van de Europese programma's voor radionavigatie per satelliet worden gewijzigd. Volgens het verordeningsvoorstel wordt de stationeringsfase van Galileo integraal door de Europese Gemeenschap voor haar rekening genomen. Het bedrag aan begrotingsmiddelen dat nodig is voor de financiering van EGNOS en Galileo wordt aldus voor de periode van 1 januari 2007 tot 31 december 2013 op 3,4 miljard euro vastgesteld. Het voorstel beoogt ook het publieke beheer van de programma's te verbeteren.

De mededeling van de Commissie, die vergezeld gaat van een gedetailleerd werkdocument, vormt het antwoord op de vragen van de Raad en het Europees Parlement. Zij biedt een overzicht van de hoofdelementen van het Galileo- en Egnos-programma en behandelt onder meer de infrastructuurkosten, de risico's verbonden aan de uitvoering van de programma's en het beheer ervan, verwachte voordelen en inkomsten, de financiering van de Europese GNSS-programma's en het beheer door de publieke sector.

GALILEO is een voor de onafhankelijkheid van Europa primordiaal strategisch programma en is rijk aan beloftevolle toepassingen. Galileo en Egnos moeten beschouwd worden als een essentiële investering waarmee Europa zichzelf op de kaart kan zetten en een belangrijk aandeel van de markt van de radionavigatie per satelliet kan behouden.

De Commissie roept dus de lidstaten en het Parlement op haar voorstellen in termen van beleid, financiën en programmabeheer te ondersteunen om een goede afloop van het project binnen een termijn die verenigbaar is met de behoeften van de markt te waarborgen.

Voorgeschiedenis

GALILEO is de naam van het Europese programma voor radionavigatie per satelliet. Op initiatief van de Europese Commissie opgestart en gezamenlijk met het Europees Ruimteagentschap (ESA) ontwikkeld, zal het leiden tot de ontwikkeling van een nieuwe generatie universele diensten in sectoren zoals vervoer, telecommunicatie, landbouw of visserij. Het GALILEO-programma zal door de civiele overheid worden beheerd en gecontroleerd, en biedt een kwaliteits- en continuïteitswaarborg die essentieel is voor veel toepassingen. Complementair aan de huidige systemen zal GALILEO de betrouwbaarheid en de beschikbaarheid van de navigatie- en lokalisatiediensten in de hele wereld vergroten. EGNOS is de afkorting van « European Geostationary Navigation Overlay Service » (Europees systeem voor navigatie door geostationaire dekking). Het gaat om een Europees systeem dat werd ontwikkeld om de prestaties van het GPS te verbeteren en dit hiermee bruikbaar te maken voor het verbeteren van de veiligheid van het luchtvervoer, aangezien het Amerikaanse GPS-systeem voor lokalisatie per satelliet op zich niet voldoende betrouwbaar is wanneer mensenlevens in het spel zijn. EGNOS vormt de eerste etappe van de Europese strategie op het gebied van satellietnavigatie en is aldus een wegbereider voor Galileo. GALILEO verenigt in één systeem alle GPS- + EGNOS-functies, die dan geografisch onbegrensd beschikbaar zullen zijn.
Voor uitgebreidere informatie over GALILEO, zie :

http://ec.europa.eu/dgs/energy_transport/galileo/index_fr.htm

http://www.esa.int/export/esaSA/navigation.html