European Union



IP/07/1337

Brussel, 14 september 2007

Te weinig Europeanen laten darmen en prostaat controleren, blijkt uit Eurobarometer

Hoewel de Europese bevolking over het algemeen het belang van preventief medisch onderzoek lijkt in te zien, laten veruit de meeste Europeanen geen dikkedarmkanker- of prostaatcontroles uitvoeren, zo blijkt uit een enquête in de hele EU. De Eurobarometer naar "Gezondheid in de Europese Unie" die vandaag ter gelegenheid van de Europese Dag van de Prostaat is gepubliceerd, wijst uit dat slechts 13% van de Europese mannen op prostaatspecifiek antigeen is gecontroleerd en slechts 8% van alle respondenten op dikkedarmkanker. Uit de enquête blijkt verder dat de Europese bevolking over het algemeen doordrongen is van het belang van preventief medisch onderzoek, want jaarlijks ondergaan meer dan zes op de tien Europeanen een gebitscontrole en bijna vier op de tien een oogcontrole. Volgens de Eurobarometer verkeren veruit de meeste EU-burgers naar eigen zeggen in goede gezondheid. Nog geen één op de tien respondenten (7%) geeft namelijk aan een slechte of zeer slechte gezondheid te hebben.

In een reactie op de uitkomsten van de Eurobarometer, en met name op het geringe aantal darm- en prostaatcontroles, zei de EU-commissaris voor gezondheid, Markos Kyprianou: "Er moet meer aandacht komen voor prostaat- en dikkedarmkanker. Mannen moeten hun artsen vragen om regelmatige controles. Het aantal controles op deze twee soorten kanker is alarmerend laag. Het volstaat daarom niet mensen erop te wijzen dat zij zich moeten laten onderzoeken of er bij hen op aan te dringen zich te laten controleren. De campagnes of programma's die hiervoor worden ontwikkeld, moeten sterke stimulansen bevatten. In 2009 zal de Commissie een mededeling over kanker aan de lidstaten voorleggen waarin voorstellen worden gedaan om deze situatie te verbeteren."

In Duitsland wordt het meest op dikkedarmkanker gecontroleerd: 19% van de ondervraagden was in het voorgaande jaar onderzocht. Dit cijfer ligt tweemaal zo hoog als het EU-gemiddelde (8%), wat grotendeels toegeschreven kan worden aan respondenten die op eigen initiatief een onderzoek ondergaan (10% in Duitsland, tegen 3% in de hele EU). Ook in Oostenrijk ligt het cijfer hoog: in dat land wordt 17% van de bevolking jaarlijks gecontroleerd. De minste controles vinden plaats in Cyprus (1%), gevolgd door Slovenië, Roemenië en Kroatië (2%).

Oostenrijk scoort ook goed op het gebied van prostaatonderzoek. Van de ondervraagde Oostenrijkse mannen zei 12% in het kader van een nationaal screeningprogramma te zijn getest, wat zes keer zo veel is als het EU-gemiddelde (2%). In totaal laat 28% van de Oostenrijkse mannen zich jaarlijks controleren, tegen 13% van de mannelijke EU-bevolking. De Duitse mannen worden ook op dit punt relatief goed gecontroleerd (21%), hoewel het onderzoek slechts bij 2% deel uitmaakte van een screeningprogramma. De laagste cijfers komen uit Bulgarije en Roemenië (3%), en uit Estland (4%).

Er zijn ook lichtpunten

Wanneer gekeken wordt naar algemene gezondheidscontroles, ontstaat een veel positiever beeld. Meer dan zes op de tien respondenten (62%) laten hun gebit jaarlijks controleren en bijna vier op de tien (35%) ondergaan jaarlijks een oogcontrole.

Ook ondergaat een hoog percentage jaarlijks een andere, meer specifieke test, zoals een röntgenonderzoek of een echoscopie. Sinds 2003 is dit cijfer met vijf procentpunten gestegen (van 33% naar 38%) doordat artsen vaker doorverwijzen. De controles op kanker verschillen sterk per land, waarbij Oostenrijk een koppositie inneemt, met name door onderzoeken in het kader van een nationale screening.

In de Eurobarometer is ook zeer gedetailleerd gekeken naar de gezondheid van vrouwen. Er zijn hoopgevende signalen dat zij zich vaak laten onderzoeken. Zo onderging 43% van alle vrouwen een manueel borstonderzoek. Opnieuw was het opvallend dat Oostenrijk zeer goed scoorde. Maar de ongelijkheid op gezondheidsgebied is groot: hoogopgeleide en werkende vrouwen laten zich vaker onderzoeken dan andere vrouwen.

Bloeddruk en cholesterol

Van het oudste segment van de bevolking wordt de bloeddruk veruit het vaakst gecontroleerd. Bijna acht op de tien respondenten van 55 jaar of ouder (79%) ondergingen deze test in het jaar dat aan de gegevensverzameling voor deze Eurobarometer voorafging. Dit cijfer is meer dan twee keer zo hoog als dat voor de leeftijdsgroep 15 t/m 24 jaar (36%). De bloeddruk van vrouwen wordt vaker jaarlijks gecontroleerd dan die van mannen (respectievelijk 62% en 55%).

Het is hoopgevend dat bijna zes op de tien Europeanen (59%) jaarlijks hun bloeddruk laten meten. Ten opzichte van 2003 is dit een stijging van negen procentpunten. Onderzoek en opsporing is echter één ding, mensen met een te hoge bloeddruk moeten ook hun levensstijl aanpassen. Slechts de helft van de mensen die langdurig voor hoge bloeddruk worden behandeld, zegt zijn levensstijl te hebben aangepast om de bloeddruk omlaag te brengen.

Bijna vier op de tien respondenten (38%) gaf aan een cholesteroltest te hebben gehad. Ook dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de laatste gepubliceerde gegevensreeks uit 2003 (29%).

Net als de bloeddruk, wordt ook het cholesterol van het oudste segment van de bevolking veruit het vaakst gecontroleerd. 55-plussers ondergingen zes keer zo vaak een cholesterolcontrole als respondenten in de leeftijdscategorie 15 t/m 24 jaar.

We vinden onszelf gezond

De meeste EU-burgers zeggen in goede gezondheid te verkeren. Nog geen één op de tien respondenten (7%) geeft namelijk aan een slechte of zeer slechte gezondheid te hebben. Achter dit cijfer lijkt een zekere ongelijkheid schuil te gaan, want in de groep met het laagste opleidingsniveau zeggen twee keer zo veel respondenten (14%) een slechte gezondheid te hebben.

Ongeveer drie op de tien Europeanen (29%) hebben een chronische ziekte of langdurige gezondheidsproblemen. In 2005 was dit nog 24%. Dit cijfer steeg met name in veel landen aan de Middellandse Zee, maar er zijn ook landen, met name in Noord-Europa, waar een daling plaatsvond (zo was er in Denemarken een afname van 7%). De speciale Eurobarometer "Gezondheid in de Europese Unie" is te vinden op:

http://ec.europa.eu/health/ph_publication/eurobarometers_en.htm Nadere informatie is beschikbaar op het volgende internetadres:

http://ec.europa.eu/health-eu/health_problems/cancer/index_nl.htm