AFM


AFM geeft groen licht voor lenen via Boober

19-9-2007

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft vastgesteld onder welke voorwaarden via de website van Boober kredieten kunnen worden verstrekt. Als sprake is van lenen van een particulier aan een particulier, is onder de hieronder genoemde omstandigheden voor het lenen via Boober geen vergunning nodig. Professionele kredietverstrekking en bemiddeling in consumentenkredieten door professionals zijn wel vergunningplichtig.

De AFM stelt vast dat de bemiddeling tussen uitleners en inleners niet vergunningplichtig is, zolang de uitleners niet de status hebben van professionele aanbieders. De uitleners zelf moeten een vergunning aanvragen wanneer zij willen optreden als professionele kredietverstrekkers. Als een professionele kredietverstrekker gebruik maakt van een bemiddelaar om niet-professionele leners te bereiken, dan heeft zowel de aanbieder als de bemiddelaar een vergunning nodig.

Uitleners worden gezien als vergunningplichtige verstrekkers van consumentenkredieten als zij hun activiteiten beroeps- of bedrijfsmatig verrichten. De vraag of sprake is van professionele kredietverstrekking is naar het oordeel van de AFM afhankelijk van de verschijningsvorm, de frequentie van het uitlenen en de totale omvang van het uitgeleende bedrag. De kredietverlening gebeurt dan niet incidenteel en gaat gepaard met een vorm van beloning.

De AFM is van oordeel dat Boober en de aanbieders die van de diensten van Boober gebruik maken niet vergunningplichtig zijn, mits de uitleners via Boober niet meer dan 100 kredieten verstrekken, het totaal van de verstrekte kredieten niet meer dan 40.000 euro bedraagt, alsmede dat de kredieten niet worden verstrekt vanuit een onderneming. De AFM houdt bij dit oordeel rekening met het bedrijfsmodel van Boober.

Eerder dwong de AFM Boober de activiteiten te staken omdat het bedrijf niet over een bemiddelingsvergunning beschikte. De rechtbank Rotterdam bevestigde in voorlopige voorziening dat Boober haar kredietbemiddeling moest staken. Het gehanteerde bedrijfsmodel leidde ertoe dat kredieten niet zouden worden verstrekt door particulieren maar door professionele kredietverstrekkers. De AFM heeft nu, na een nadere analyse en nader overleg met Boober, laten weten onder welke voorwaarden de activiteiten zijn toegestaan zonder vergunning, en wanneer wel een vergunning nodig is. Het bedrijf beschikt inmiddels over een vergunning voor bemiddeling in krediet.

De AFM staat voor open en eerlijke financiële markten. Op open financiële markten is ruimte voor nieuwe initiatieven, die zorgen voor meer keuzemogelijkheden voor consumenten. Ook nieuwe initiatieven moeten aan een aantal basisvoorwaarden voldoen, die voortvloeien uit de regelgeving, die erop gericht zijn consumenten te beschermen en een gelijk speelveld op de markt te creëren. De regels dienen er bijvoorbeeld toe te voorkomen dat consumenten teveel geld lenen.