Milieudienst Rijnmond

Minder stankmeldingen in zomer 2007

18.09.2007

De meldkamer van de DCMR Milieudienst Rijnmond heeft deze zomer minder stankmeldingen ontvangen dan in 2006. Het aantal meldingen was in juni 415, in juli 400 en in augustus 421. In 2006 behandelde de meldkamer in deze periode respectievelijk 651, 756 en 354 stankmeldingen. De DCMR behandelt niet alleen meldingen van bewoners over stank, stof en lawaai, maar is actief bij het monitoren van de luchtkwaliteit in het Rijnmondgebied.

Meeste meldingen over mercaptaanmorsing

Het grootste incident in deze periode vindt plaats op donderdag 12 juli. Ruim zeventig bewoners uit Schiedam, Rotterdam en Gouda melden stankoverlast bij de meldkamer. Bij een chemisch bedrijf aan de Vondelingenplaat in Pernis werd een kleine hoeveelheid mercaptaan gemorst. Deze chemische stof wordt als geurstof in aardgas gebruikt en stinkt al bij zeer kleine hoeveelheden. Andere stankmeldingen zijn weliswaar groot in aantal, maar op te delen in kleinere aantallen per bedrijf of zijn toegeschreven aan een bepaald industriegebied.

DCMR aanwezig op Klimaatfestival in Rotterdam

De DCMR meet de luchtkwaliteit (www.dcmr.nl/luchtkwaliteit) in het Rijnmondgebied. In totaal zijn er 14 meetlocaties, waaronder één mobiele meetwagen. De meldkamer van de DCMR kan de actuele meetresultaten direct aflezen en eventueel actie ondernemen. Medewerkers van de DCMR geven tijdens het Klimaatmaatfestival in Rotterdam op 16 september uitleg over het meten van de luchtkwaliteit. Dit gebeurt in de mobiele luchtmeetwagen van de DCMR.

Meldkamer DCMR

De meldkamer van de DCMR onderzoekt milieumeldingen van de bevolking en neemt waar mogelijk actie om de overlast te stoppen. De meldingen worden geregistreerd, waarbij de gegevens van de klagers vertrouwelijk worden behandeld. Een milieumelding kunt u 24 uur per dag indienen op telefoonnummer 010 - 47 33 333 of via website
www.dcmr.nl/milieuklacht.

Milieubericht

Wekelijks publiceert de DCMR Milieudienst Rijnmond informatie over de taken van de dienst en over meldingen die de meldkamer van de DCMR behandelt. Dit milieubericht is te lezen in de veertien edities van de regionale huis-aan-huiskranten van Maasstad Weekbladen.