Gemeente Zwolle

Gescheiden inzameling luiers en incontinentiemateriaal van start

Datum uitgave persbericht: 09/19/2007

Alle inwoners van Zwolle kunnen meedoen met de gescheiden inzameling van luiers en ander incontinentiemateriaal. De gemeente Zwolle heeft de proef in Aa-landen en Holtenbroek voor één jaar uitgebreid naar de gehele gemeente Zwolle. Luiers en ander incontinentiemateriaal kunnen in speciale zakken worden aangeboden bij 46 kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. De gemeente Zwolle wil iedereen aanmoedigen om mee te doen aan de proef door elke drie maanden een prijsvraag uit te schrijven waarbij een verzorgingscheque van EUR 150,-- te winnen is. Informatiefolders, luierzakken en prijskaarten voor de prijsvraag zijn te verkrijgen bij de deelnemende kinderopvanglocaties, het gemeentelijk informatiecentrum, de Wijkservicepunten en bij Rova.

Grote productie

In Zwolle wordt jaarlijks ongeveer 1.500.000 kilo luiers en incontinentiemateriaal geproduceerd. Dit is ruim 5% van de totale hoeveelheid huishoudelijk afval. Luiers en ander incontinentiemateriaal kunnen helemaal worden gerecycled. Papier en plastic worden teruggewonnen en opnieuw gebruikt. Het overgebleven slib krijgt een tweede leven in de landbouw en het afvalwater wordt biologisch afgebroken. Uiteindelijk blijft er niets meer over dat nog wordt verbrand of gestort. Bij 5000 luiers worden 6 bomen, 8.000 liter water en een hoeveelheid energie vergelijkbaar met 190 liter dieselolie bespaard.

Meer informatie

Uitgebreide informatie over de proef en prijsvraag is te vinden in een folder. De folder is te verkrijgen bij alle inzamellocaties en op de website: www.afvalzwolle.nl. Met vragen over de gescheiden luierinzameling kan men bellen met de wijkservicelijn van de gemeente Zwolle, telefoonnummer (038) 498 33 00, of met de klantenservice van ROVA, telefoonnummer (038) 427 37 77.