Ingezonden persbericht


persbericht 19-09-2007

Ten Sijthoff en Verhoeven door naar halve finales Lead bij WK Sportklimmen

De Nederlandse sportklimmers Jorg verhoeven en Casper ten Sijthoff hebben zich vandaag gekwalificeerd voor de halve finales leadklimmen bij het Wereldkampioenschap Sportklimmen in Aviles, Spanje. De halve finales en finales van de discipline 'lead' vinden aanstaande zaterdag plaats. Voorafgaande aan deze finales komen beide heren nog in actie in de disciplines boulderen en speedklimmen.

Om bij het leadklimmen door te gaan naar de halve finale moesten de klimmers, na de kwalificaties van gisteren en vandaag, in de top 26 eindigen. Verhoeven wist vandaag zijn tweede kwalificatieroute tot bovenaan uit te klimmen maar maakte een fout door het touw in de verkeerde tophaak te bevestigen. Hierdoor kreeg hij van de jury niet de score 'TOP' toegewezen maar werd één klimgreep terug geplaatst. Hierdoor viel Verhoeven terug van de 1ste naar de 12de plaats. Ten Sijthoff eindigde als 23ste. Hij topte vandaag zijn kwalificatieroute en eindigde gisteren, in de eerste kwalificatieroute, in zijn kwalificatiegroep als 26ste.

Onofficiele uitslag Leadklimmen:

Heren:
Jorg verhoeven 12de door naar halve finale
Casper ten Sijthoff 23ste door naar halve finale
Roman van der Werf 34ste
Nicky de Leeuw 50ste
Timo Tak 64ste

Dames:
Vera Zijlstra 30ste
Suzanne van der Sluis 51ste

Uitleg Disciplines:

Lead Het met touw beveiligde (voor)klimmen van routes tot een hoogte van ongeveer 18 meter. Vooral tactiek, techniek en uithoudingsvermogen bepalen het eindresultaat. De klimmer die het hoogst in de route komt wint.

Boulderen In korte routes (boulders) wordt er op klimwanden van zo'n vijf meter hoog geklommen. Hierbij worden geen touwzekeringen gebruikt, voor de veiligheid liggen er valmatten op de grond. Winnaar is de klimmer die de boulders in zo min mogelijk pogingen klimt. Per boulder krijgt men 6 minuten de tijd.

Speedklimmen De enige klimsport-discipline waarbij het om snelheid draait. Er wordt zo snel mogelijk naar boven geklommen in een 15 meter lange routes. De snelste klimmer wint. De top wordt vaak in zo'n 10 tot 15 seconden bereikt.


---



Ingezonden persbericht