Gemeente Twenterand


Gemeentebegroting 2008 van Twenterand sluitend

College presenteert begroting met ruimte voor nieuw beleid

Het college van burgemeester en wethouders van Twenterand heeft de begroting voor het jaar 2008 vastgesteld. Wethouder van financiën Koops van 't Jagt heeft het huishoudboekje van de gemeente in evenwicht weten te houden. Wel is wethouder Koops van 't Jagt voorzichtig in verband met landelijke ontwikkelingen en de algemene uitkering. Hij is niet ontevreden, net als de andere leden van het college: "de vooruitzichten zijn goed en het college heeft veel plannen en ambities om te werken aan een beter Twenterand". Hierbij staat met name de verbetering van de positie van mensen in een achterstandsituatie voorop.

Wat betekent dit voor de inwoners van Twenterand? Allereerst dat de lasten voor de inwoners van Twenterand minimaal stijgen. Het college gaat uit van een lasten- en tariefsverhoging van 2 % voor alle (niet kostendekkende) belastingen, rechten en tarieven. Deze minimale stijging is noodzakelijk om de inflatie en uitgaven van nieuw beleid deels te dekken. Het vaste bedrag per huishouding van de afvalstoffenheffing daalt in 2008 met ¤ 2,40. Met de voorgestelde lasten- en tariefsverhoging beperkt het college de stijging van de lastendruk voor bewoners van Twenterand zoveel mogelijk.

Het college wil in 2008 werken aan de verbetering van de positie van mensen in een achterstandsituatie en stelt voor om hier meer geld voor uit te trekken dan oorspronkelijk de bedoeling was. Hierbij wordt gedoeld op het minimabeleid. De Regiotaxi is hier ook een voorbeeld van. In 2007 wordt Regiotaxi uit een spaarpotje van de gemeente betaald, in 2008 wordt deze voorziening hoofdzakelijk uit de lopende begroting bekostigd.

Andere punten die genoemd worden zijn:

* Meer inzet op het gebied van peuterwerk om meer peuters naar de peuterspeelzaal te krijgen;
* Meer inzet op het gebied van preventie, waarbij het project "Leefstijl", gericht op normen en waarden onder jongeren, financieel ondersteund wordt;
* Inzet op het gebied van musea;

* Uitbreiding van formatie van de ambtelijke organisatie, welke ingezet wordt op de terreinen van het jeugdbeleid, sociale zekerheid (onder andere de uitvoering van de Wet Sociale Werkvoorziening) en de wet maatschappelijke ondersteuning. Naast deze punten wil het college zich in 2008 inzetten voor de realisatie van de nieuwbouw van scholen in de Weemelanden en basissportaccommodaties voor de buitensport. Het bestaande beleid wordt gewoon voortgezet. Hierbij valt onder meer te denken aan het verder doorvoeren van woningbouw voor alle doelgroepen, milieu en verkeersveiligheid. Ook is in 2008 veel aandacht voor de verdere optimalisering van de dienstverlening.