PvdA Europees parlement


PvdA: Minder macht voor Europese energiereuzen

19 september 2007

Dorette Corbey PvdA-europarlementariƫr Dorette Corbey is tevreden met de plannen van de Europese Commissie om de machtspositie van grote energiebedrijven aan te pakken. Energiebedrijven hebben nu vaak ook de controle over de energienetwerken, de Commissie wil de netwerken en energiedistributie splitsen. De plannen worden op dit moment in het Europees Parlement toegelicht.

De voorstellen zijn, volgens Corbey, een steun in de rug voor aanbieders van duurzame energie. "Nu zijn de energienetwerken in de meeste landen eigendom van grote energiereuzen, die weinig heil zien in het samenwerken met kleinere energiebedrijven die schone energie aanbieden. De splitsing maakt hieraan een einde. In de toekomst kunnen dus overal in Europa windparken en zonnetorens zonder problemen op het net worden aangesloten", aldus Corbey. "Sommige energiereuzen zullen minder enthousiast zijn. Er zal een enorme lobby vanuit Duitsland en Frankrijk op gang komen om de Commissievoorstellen te verwateren, het is daarom zaak voet bij stuk te houden".

In Nederland is al eerder besloten tot splitsing, de rest van Europa volgt nu het Nederlandse voorbeeld. Corbey: "Nederland vervult op gebied van energiepolitiek een voortrekkersrol, het is een hart onder de riem van de Nederlandse regering dat de rest van Europa nu moet volgen".

De Commissie stelt ook voor om verplichte solidariteit in de gasvoorziening in te voeren. Mocht de leverantie van gas naar een bepaalde lidstaat haperen, dan zijn andere lidstaten verplicht bij te springen. Corbey: "Solidariteit is belangrijk, het is goed als landen elkaar helpen in nood, maar Nederland moet wel baas over eigen gas blijven." Alleen landen die zelf de Europese regels goed hebben uitgevoerd mogen volgens Corbey aanspraak maken op solidariteit. "We moeten geen gekke Henkie van Europa worden", aldus Corbey.