NCRV

Moeder Maas

Waterbeleving en scheepvaart in natuurserie Moeder Maas

Donderdag 20 september
19.55 uur, Nederland 2

In de zesdelige natuurserie Moeder Maas van de NCRV passeert een groot aantal themaâs rondom water en waterbeheer in Limburg de revue. Want âMoeder Maasâ kent vele gezichten. Recreanten vinden ruimte en rust voor schippers is de rivier vervoerstraject en steeds meer Limburgers krijgen drinkwater uit de rivier. Maar ook wordt Limburg soms, tijdens hoge waterstanden, geconfronteerd met de verwoestende kant van de Maas. In deze derde aflevering van Moeder Maas kijken we naar de waterhuishouding in Midden-Limburg.

Water speelt in Midden-Limburg een heel belangrijke rol. Denk aan de grindplassen, het Julianakanaal, de vennen in het Meinweggebied en de ligging van Roermond aan de Roer, de grootste zijrivier van de Maas. Aan de hand van concrete voorbeelden wordt daarom in deze aflevering aandacht besteed aan scheepvaart op de Maas. Wat houdt de verbetering van de vaarroute en de vernieuwing van het sluizencomplex in? Wat was en is de functie van Maasbracht, ooit de grootste binnenhaven van Nederland?

En aandacht voor de drinkwaterwinning uit de Maas, waarvoor onder andere een nieuwe ringleiding is aangelegd, die tweemaal onder de Maas doorgaat. Ook de grindplassen met hun ontstaansgeschiedenis ontbreken niet in deze aflevering.